U Srebrenici usvojena Rezolucija o stradanju srpskog naroda

Skupština opštine Srebrenica usvojila je u 2. jula Rezoluciju o stradanju i zločinima nad srpskim narodom Srebrenice u 20. vijeku.

Prijedlog za usvajanje Rezolucije je podnio Radomir Pavlović, potpredsjednik Skupštine opštine, inače kadar Saveza nezavisnih socijaldemokarata (SNSD).

Uoči usvajanja Rezolucije, odbornici iz reda bošnjačkog naroda (šest odbornika) su napustili sjednicu.

“Čin usvajanja Rezolucije nam govori da se uvijek može vršiti političko nasilje srpske većine nad bošnjačkom. Mi imamo sa njima potpisan koalicioni sporazum o razumijevanju, ali su Srbi danas pokazali koliko su Bošnjaci poštovani unutar ove lokalne zajednice. Ovim smo dobili dokaz da je potpisivanje koalicionog sporazuma narušeno i samo se destabilizira situacija u Srebrenici“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine opštine Srebrenica.

Šta je navedeno u Rezoluciji?

Radomir Pavlović, potpredsjednik Skupštine Opštine Srebrenica izjavio je za RSE kako se u Rezoluciji ‘osuđuju zločini nad srpskim narodom u 20. vijeku’, te ‘da se ne umanjuju zločini nad drugim narodima’.

On je najavio da će Rezolucija biti proslijeđena Skupštini Republike Srpske da usvoji identičnu rezoluciju.

„S obzirom na dešavanja iz okruženja, Crne Gore, ovo je vrijeme da podvučemo crtu i kažemo šta je bilo u Drugom svjetskom ratu, šta je bilo u zadnjem ratu, da pošaljemo poruku koju politiku mi želimo. Ovo je kompromis u kojem mi ne osuđujemo stradanja drugih naroda, ali želimo da istaknemo da su stradali i Srbi na ovom prostoru, posebno u Drugom svjetskom ratu“, kazao je Pavlović.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić je za RSE kazao da se ‘nije moglo prećutati na ono što se radi o srpskom narodu’.

„Iz dana u dan vidimo one koji podliježu pritisku međunarodne zajednice i osuđuju srpski narod za ono što nije počinio. Naša skupština je morala da reaguje i mislim da je ovo pravi potez“, kazao je Grujičić.

Skupština Opštine Srebrenica nije usvojila nikada Rezoluciju o počinjenom genocidu u tom gradu, u julu 1995. godine.

Rezoucija uoči obilježavanja 26 godine genocida

Rezolucija je usvojena devet dana uoči obilježavanja 26 godina od genocida u Srebrenici.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine biće ukopani posmrtni ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici, potvrđeno je za RSE.

Ove godine, u okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida, bit će ukopana i tijela dvojice maloljetnika, 16-ogodišnjeg Azmira Osmanovića, koji je i najmlađa žrtva genocida koja će biti ukopana ove godine, te 17-ogodišnjeg Fikreta Kiverića.

U Potočarima će ove godine biti ukopana i jedna žena, Zilha Delić koja je imala 24 godine, a najstarija žrtva kojoj će biti klanjana dženaza je Husein Kurbašić koji je u vrijeme genocida imao 63 godine.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari do danas su ukopani posmrtni ostaci 435 maloljetnika ubijenih u genocidu

Vojska Republike Srpske, predvođena glavnim komandantom Ratkom Mladićem, je nakon ulaska u zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija u julu 1995. godine, ubila oko 8.000 muškaraca i dječaka.

Za ovaj je zločin Mladić je pravosnažno osuđen na kaznu doživotnog zatvora, baš kao i nekadašnji predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Radovan Karadžić.

Još tri visokorangirana oficira VRS-a osuđena su na doživotne kazne zbog genocida u Srebrenici.