“UBI GA PREJAKA RIJEČ”: Evo zašto se Dodik ne prestaje izvinjavati građanima Banje Luke

Lider SNSD-a Milorad Dodik ne skida se s ekrana televizijskih stanica BiH i Srbije pokušavajući da uvjeri građane Banje Luke da su pogrešno čuli i razumjeli njegovu prijetnju da će ovom gradu prekinuti sve investicije s nivoa RS-a.

U okviru svoje višednevne regionalne medijske turneje, Dodik je sinoć sa svojim standardnim repertoarom izvinjavanja Banjalučanima gostovao i na beogradskoj televiziji Happy. Ponovo je rekao da su proteklih dana njegove riječi u vezi s izbornom pobjedom Draška Stanivukovića za gradonačelnika Banje Luke često zlonamjerno tumačene i da sada, kada se odmakne od toga, može poručiti da će SNSD raditi i da je nužno da nastavi da radi kao što je radio i do sada i da razvija Banju Luku i cijelu Republiku Srpsku.

Dodik je naveo da je u Banju Luku uložio svoj život te da je vrijeme vladavine SNSD-a najbolji period koji je Banja Luka imala.

On je rekao da je kandidat SNSD-a Igor Radojičić bio neuporediv u odnosu na Draška Stanivukovića, ali da se desilo i da je pobijedila jedna rijaliti politika. U sklopu svoje višednevne medijske turneje, Dodik je sinoć poručio da mu je žao što su sve pobjede SNSD-a pale u zapećak zbog Banje Luke te je pojasnio da će skupštinska većina koju je formirao SNSD, odlučivati o budućnosti grada.

“Kako ćemo da podržimo nekoga ko je izmišljao, pravio spektakle, ali… ja priznajem da mi je teško palo”, rekao je Dodik za TV Happy, obećavši još jednom da SNSD ni na koji način neće opstruirati razvoj Banje Luke, kako je to najavio u brzopletoj reakciji neposredno nakon izbora.

Nakon što je doznao rezultate izbora u Banjoj Luci, lider SNSD-a Milorad Dodik priznao je izborni poraz, ali je i zaprijetio da će entitet Republika Srpska prekinuti “sve investicije” u najvećem gradu RS-a.

 

“Mislim da je važno da govorimo jasno. On ima svoje nadležnosti i predstavlja grad, neka se šepuri i radi. Rekao je da će đaci i penzioneri dobiti besplatan gradski prijevoz. Neka predloži, ali hajde da vidimo kako će to finansirati. Kako će finansirati gradsko grijanje koje smo mi svake godine subvencionirali. Zašto bi to radila Republika Srpska? Imamo i druge opštine koje treba pomoći. Prekinut ćemo sve investicija s nivoa RS-a”, zaprijetio je Dodik pred TV kamerama.

No, nekoliko dana nakon toga, Dodik je pokrenuo neviđenu medijsku kampanju kako bi umanjio političku štetu nastalu olako izgovorenim prijetnjama. Dodiku nisu zamjerili samo građani Banje Luke nego i njegovi najbliži saradnici iz SNSD-a, koji su stranačkom šefu zamjerili što je svojom nepromišljenom izjavom unaprijed skinuo bilo kakvu odgovornost s leđa novog gradonačelnika Draška Stanivukovića. Jer, nakon Dodikove prijetnje, Stanivuković može svaki vlastiti neuspjeh obrazložiti opstrukcijom SNSD-a.

Stanivuković će za svaki uspjeh kazati da je ostvaren uprkos opstrukciji Dodika i njegovog SNSD-a, dok će svaki neuspjeh knjižiti na politički konto skupštinske većine koja namjerno blokira razvoj grada, kako je to obećao Dodik.

Dodik je na bh. političkoj pozirnici apsolutni šamion po količini energije koju troši kako bi popravio problem koji je sam napravio – najčešće svojim jezikom duljim od pameti.

(SL. B.)