Ucjena Željke Cvijanović: “Može vježba sa NATO-om, ali ako će tu biti i Vojska Srbije”

Održavanje zajedničke vježbe sa Vojskom Srbije uslov je predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović za davanje saglasnosti za održavanje vježbe sa NATO-om, saznaje Istraga.ba.

Podsjećamo, Cvijanović je na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH povukla sa dnevnog reda sve materijale koji se odnose na Oružane snage BiH, među kojima je bio i prijedlog Zaključka kojim se daje saglasnost za održavanje vojne vježbe “IMMEDIATE RESPONSE 2023.” u kojoj bi učestvovali pripadnici OS BiH, te oružanih snaga SAD-a, Njemačke i Hrvatske. Predsjedavajuća Predsjedništva je, u međuvremenu, obavijestila međunarodne zvaničnike u BiH da će ona, ipak, dati saglasnost na održavanje vježbe sa NATO-om, ali pod uslovom da Predsjedništvo da saglasnost za održavanje zajedničke vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije. Tako sada sve ovisi o kadrovima SDP-a BiH u institucijama BiH. Ukoliko član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ministar odbrane BiH Zukan Helez pristanu. Oružane snage Bosne i Hercegovine održat će vježbu sa Vojskom Srbije.

ZAJEDNIČKA VJEŽBA

Zajednička vojna vježba BiH i Srbije trebala je biti održana u oktobru 2021. godine. No, bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić je donio odluku o “odgađanju vježbe”.

“Vježba je odgođena isključivo zbog epidemiološke situacije. Mali broj naših vojnika je imuniziran i ne želim preuzimati rizik da se veliki broj vojnika zarazi. Čim se epidemiološka situacija popravi, vježbu ćemo normalno realizovati, nema nikakvog razloga za njeno otkazivanje”, izjavio je tada ministar Podžić.

Međutim, “odgađanje” je, faktički, značilo “otkazivanje”, jer je odluka Predsjedništva BiH “istekla” u periodu “odgađanja”. To je izazvalo reakcije kadrova SNSD-a u institucijama BiH. Tadašnji član Predsjedništva BiH Milord Dodik je zatražio smjenu ministra odbrane BiH Sifeta Podžića. Kao razlog za smjenu Dodik je naveo nepoštivanje Ustava BiH jer je Podžić otkazao vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banjaluke. Prema Dodikovom saopćenju “vježbu je moglo otkazati samo Predsjedništvo BiH, koje je jedino nadležno za vođenje odbrane i vanjske politike”. Bez obzira na stavove SNSD-ovih kadrova, zajednička vojna vježba BiH i Srbije nije održana. Istraga.ba je tada objavila da je Srbija namjeravala u BiH poslati pripadnike 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije. Ove dvije jedinice učestvovale su borbenim akcijama u BiH početkom devedesetih. Niški specijalci djelovali u Sarajevu. Osim angažmana specijalaca iz Srbije, bila je planirana još jedna “diverzija”. Naime, prema informacijama Istrage, čelnici Republike Srpske namjeravali su organizirati tri “punkta” na kojima bi građani tog entiteta “samoinicijativno” cvijećem zasipali Vojsku Srbije. Jedan od tih punktova trebao je biti u blizini Doboja.

OBNOVA STARE IDEJE

Sada Željka Cvijanović namjerava obnoviti ovu ideju, uslovljavajući, zapravo, održavanje zajedničke vježbe sa NATO-om, održavanjem vježbe sa Vojskom Srbije. S obzirom na to da je zbog Podžićeve odluke o “odgodi” istekla ranija saglasnost Predsjedništva BiH na održavanje ove vježbe, za vježbu sa Srbijom bi morala biti donesena nova odluka. A čak ako Predsjedništvo bude donijelo odluku o održavanju vježbe, ministar odbrane BiH Zukan Helez bi mogao, po uzoru na svog prethodnika Podžića, “odgoditi njeno održavanje”.

Ukoliko ne bude prihvaćeno održavanje zajedničke vježbe sa Vojskom Srbije, predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović će predložiti usvajanje zaključka kojim se stavlja moratorij na sve vježbe Oružanih snaga BiH.