UK COVID varijanta: Neki dokazi da je smrtonosniji od originalnog virusa, kaže Boris Johnson

Novi soj koronavirusa prvi put otkrivena u Velikoj Britaniji mogla bi biti smrtonosnija od izvornika, rekao je Boris Johnson.

Britanski premijer otkrio je u petak da postoje “neki dokazi” koji ukazuju na veću stopu smrtnosti među osobama s tom varijantom, uz istovremeno uvjeravanje da će cjepiva biti jednako učinkovita.

Trenutno je većina slučajeva COVID-19 u Engleskoj i Sjevernoj Irskoj ova varijanta.
Govoreći iz Downing Streeta, Johnson je rekao: „Postoje neki dokazi da bi nova varijanta mogla biti povezana s višom stopom smrtnosti. U velikoj mjeri utjecaj ove nove varijante znači da je NHS pod takvim pritiskom. ”

Već je bilo uvriježeno mišljenje da je britanska varijanta, koja je prvi put pronađena u Kentu, 70% prenosivija od izvorne, ali podaci o stopi smrtnosti zasad nisu dostupni.

Znanstvenici procjenjuju da bi inačica B117 mogla biti oko 30% smrtonosnija, iako je glavni savjetnik za znanost Sir Patrick Vallance upozorio da ovo otkriće “još nije snažno”.
“Želim naglasiti da postoji velika neizvjesnost oko ovih brojki i da nam treba više posla kako bismo se precizno riješili, ali očito je zabrinjavajuće što to dovodi do povećanja smrtnosti kao i povećanja prenosivost “, rekao je.

U prosincu je ovaj faktor prenosivosti prisilio četiri vlade Velike Britanije da otkažu svoje opuštene božićne planove, jer su slučajevi u početku naglo porasli u Londonu i jugoistoku.
Treća nacionalna brava napokon je najavljena u siječnju, bez stvarnog datuma kada će ograničenja biti ublažena. Zapravo je Johnson ovog tjedna sugerirao da bi se zaključavanje moglo nastaviti i na ljeto.

Nova ograničenja dolaze dok Britanci i dalje užasnuto promatraju rekordni broj smrtnih slučajeva i smrtnih slučajeva koji se svakodnevno prijavljuju.

Gotovo 2000 ljudi umrlo je u 24 sata do srijede navečer. U petak je registrirano 1.401.
Mnoge su zemlje također pokušale samostalno blokirati puštanje inačice, iako su neki od tih napora bili neuspješni.

Države EU koje zahtijevaju varijantu uključuju: Austriju, Belgiju, Cipar, Češku, Dansku, Finsku, Francusku, Njemačku, Grčku, Mađarsku, Irsku, Italija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska, Švedska.