Ukrajinci ne odustaju! Šef ukrajinske diplomatije: Dodik i dalje laže, zahtijevamo vraćanje ikone!

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba rekao je da njegova zemlja nastavlja tražiti od vodstva Bosne i Hercegovine da vrati 300-godišnju pozlaćenu ikonu ukradenu u Lugansku, darovanu ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Kuleba je oštro reagirao nakon jučerašnje izjave prvog aktera afere “Ikona”, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je nakon izlaska iz bolnice rekao da niti jedna državna vlast u Ukrajini ne traži ikonu te da su priču izmislili mediji.

“Ukrajinska ikona također je opekla ruke ciničnih ruskih diplomata koji su joj se predali. Ali gospodin Dodik i dalje laže i prevladava svoje starije prijatelje. “Ukrajina još uvijek zahtijeva povratak ikone”, rekao je šef ukrajinske diplomacije.

Milorad Dodik jučer je u Banjaluci prvi put javno komentirao aferu koja je stekla status međunarodnog diplomatskog skandala, a izvještaji koje je otkrio Klix.ba obišli su svijet. Lider SNSD-a za sve to optužio je “federalne medije”.

“Na sigurnom je, ukrajinske vlasti nisu zatražile ikonu. Vi ste izmislili priču, ambasador Ukrajine rekao je da se sve temelji na medijskim napisima i da su mediji imali aferu. Lavrov je mislio da ga treba vratiti. Nazvat ću ljude koji su mi dali ikonu i vratit ću im ih javno i pustiti ih da nastave rješavati “, rekao je Dodik.

Dodik je također jučer rekao da će ikonu vratiti, ali ne u Ukrajinu, već porodici koja mu je navodno dala tu ikonu Lavrovu.

“Nazvat ću ljude koji su mi dali ovu ikonu, vratit ću im ih javno i pustiti ih da objasne druge stvari”, rekao je.

Treba napomenuti da je prije nekoliko dana ukrajinska ambasada u Bosni i Hercegovini uputilo zahtjev Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da se u drugoj polovici januara održe dva sastanka za ukrajinskog ambasadora u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini Vasilija Kirilicha – prvi s ministricom Biserkom Turković a druga s glavnom tužiteljicom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić.

Ukrajinska ambasada ranije je više puta tražilo povratak ikone u Ukrajinu.

“Ako je prvi korak već napravljen – ikona je vraćena u Sarajevo, tada se mora poduzeti drugi korak – povratak u Ukrajinu”, rekao je Vasilj Kirilić, ukrajinski ambasador u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Ukrajina tvrdi da pečat na poleđini ikone jasno dokazuje da se radi o ikoni koja je ukrajinsko kulturno nasljeđe i koja je nestala iz ove zemlje i pripada isključivo Ukrajini. Stoga je Lavrov odlučio vratiti ikonu u Sarajevo putem Veleposlanstva Bosne i Hercegovine u Moskvi kako bi pojasnio slučaj putem Interpola.