Ukrajinska ambasada uputila novi poziv Dodiku da vrati ikonu: Ako je prvi korak već poduzet, onda mora i drugi!

Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini ponovo zahtjeva da ikona, koju je Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, bude vraćena.

Drevna ikona za koju Ukrajinci, na osnovu pečata, kažu da njima pripada i da je stara i do 300 godina, Dodikovim je lapsusom i krivicom završila u rukama Sergeja Lavrova, poslije čega je izbio skandal koji je obišao cijeli svijet. Poslije intervencije ona je vraćena u BiH.

Nakon što je Lavrov odlučio vratiti poklon zbog kojeg je nastao diplomatski skandal, ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija je odnosi u Predsjedništvo, odnosno kabinet Milorada Dodika, gdje je kako smo već ranije pisali, pohranjena u sef.

Sasvim logičan sljedeći potez bi bio vraćanje ikone u ruke istinskih vlasnika što iz Ukrajine i zahtijevaju.

-Ako je prvi korak već poduzet – ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi – da se vrati u Ukrajinu, rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH za ukrajinske medije.

Oni također žele odgovore kako je ova ikona završila u porodici Dodik.

-Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini insistira na hitnom pružanju informacija zvaničnicima Sarajeva o tome kako je ukrajinska ikona, koja je predstavljena Lavrovu, dospjela na teritoriju ove zemlje, kazali su iz Ambasade.

Izostanak odgovora je ukrajinskom ambasadoru Vasiliju Kirilichu razlog da povjeruju u to da je na tlo BiH ikona stigla nezakonitim putem.