Ukrajinski mediji o aferi ‘Ikona’: Pad ruskog i uticaja Dodika

“Ukrajinska pravda” piše o aferi ikona zbog koje će utjecaj Rusije na Balkanu možda biti ozbiljno uzdrman, ali i ugled Milorada Dodika, koji je drevnu ukrajinskom ikonu staru 300 godina poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu.

Ova priča ima potencijal da okonča buduću karijeru jednog od najproruskijih političara u regiji i da ozbiljno potkopa njegov utjecaj, napisala je “Pravda”.

Počelo je tijekom posjeta ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini. Dogodilo se namjerno kršenje protokola, demonstracija geste, nešto što je većina zemlje doživjela na vrlo nejasan način i na kraju – skandal velikih razmjera s ukradenom ukrajinskom ikonom.

S obzirom da ovaj skandal još nije završen, Ukrajina želi ispitati i analizirati svaki detalj kako bi izvukla svoju maksimalnu korist.

Novine su napisale da je tijekom diplomatskih sastanaka česti slučaj je da se dužnosnicima dodjeljuju stvari povezane sa njihovom zemljom kako bi pomogli u simboličkoj obnovi kulturno-povijesne baštine, ali iznoseći ukrajinsku ikonu iz Luganska, Dodik poslao svojevrsnu poruku na koju je Lavrov prihvatanjem poklona pozitivno odgovorio.

Nakon što su primijetili na osnovu pečata da ikona pripada državi Ukrajini i da je ukradena iz muzeja, ukrajinsko veleposlanstvo poslalo je molbu ministrici vanjskih poslova BiH tražeći istragu sa molbom da ispita otkud ta ikona kod Dodika.

Nesposobnost predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da objasni odakle ukrajinska ikona ukradena s okupiranog područja, zasigurno ide u korist Ukrajincima. Pečat pokazuje da su 1920-ih i 1930-ih simboli bili u državnom vlasništvu, a budući da njihov zakon nije predviđao prijenos muzejskih fondova u privatne ruke, simbol bi i dalje trebao biti u državnom vlasništvu.

Dalje, “Ukrajinska pravda” objašnjava zašto slučaj predstavlja pad ruskog i Dodikovog utjecaja. Ističu kako optuživanje korištenja ukradenih kulturnih dobara nije korisno nikome, posebno političaru i dužnosniku države.

“Glavna odgovornost pripada Miloradu Dodiku. Otvoreno su mu se rugali na društvenim mrežama, šireći uratke gdje je davao druge poklone svjetskim vođama, poput Monalize i sličnih”, napisali su, rekavši kako oporba iz RS-a traži da Dodik podnese ostavku.

“Sergej Lavrov pokušava se distancirate od ove priče najavljujući da će vratiti poklon u BiH. Ovaj je potez izazvao bijes krajnje desne ruske frakcije koja ga je vidjela ne samo kao čin slabosti već i kao faktično odbijanje ruskih potraživanja prema Donbasu”, napisala je Pravda.