Ukrajinsko ministarstvo pokrenulo krivični postupak: “Ne prihvatamo Dodikov ultimatum!”

Nakon poruke predsjedavajuće Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će vratiti ikonu Ukrajini tek kada dokažu da su je zatražili prije nego što ju je on poklonio šefu ruske diplomatske misije Sergeju Lavrovu, reagiralo je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova.

– Ukrajina ne prihvaća jezik ultimatuma o povratku ikone iz Bosne i Hercegovine, rekao je glasnogovornik ukrajinske vanjske službe Oleg Nikolenko.

Prema njegovim riječima, povezanost drevnog simbola s Ukrajinom neosporna je činjenica i Tužiteljstvo te zemlje vodilo je kazneni postupak u vezi s ilegalnim izvozom spomenika.

– Nadamo se da bosanska strana neće koristiti ovaj simbol u domaćoj političkoj borbi, već će pomoći u kriminalističkoj istrazi i stručnosti da se ikona vrati u Ukrajinu – rekao je Nikolenko.

Naglasio je da su Ukrajina i BiH potpisnice Konvencije o mjerama protiv krijumčarenja kulturnih dobara. To znači da je zabranjeno uvoziti predmete ukradene iz muzeja ili crkava, a na zahtjev druge strane moraju se poduzeti koraci za vraćanje kulturnih dobara.

Treba napomenuti da je početkom ove godine reagirao ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba, rekavši da je Milorad Dodik nastavio lagati o incidentu koji je otkrio portal Klix.ba, a koji je kasnije viđen kao oličenje incidenta.

– Ukrajinski simbol opekao je ruke čak i skeptičnim ruskim diplomatima koji su se distancirali od njega. Ali gospodin Dodik je nastavio lagati, pretekavši svoje stare prijatelje. Ukrajina je i dalje tražila da vrati logotip – rekao je šef ukrajinske diplomatske misije.

Treba podsjetiti da je 14. decembra Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu predstavio 300 godina star ukrajinski amblem sv. Nikole, za kojeg se vjeruje da je “pronađen” u Lugansku, a kojeg je poklonio tokom Lavrove posjeta BiH. Sve se odvijalo u sjedištu Vlade RS u Istočnom Sarajevu, čemu su svjedočili visoki dužnosnici iz entiteta Republike Srpske.

Tada je Tužiteljstvo BiH pod pritiskom javnog mnijenja otvorilo istragu, a u međuvremenu je Rusija vratila poklon uz savjet da se cijeli slučaj treba razjasniti Interpol.

Ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija vratio je ikonu u BiH i donio je u ured Milorada Dodika. Od tada se ne zna gdje je ikona, niti u kojoj je fazi istraga u Tužilaštvu BiH. Kasnije je SNSD pretpostavio da ikona vrijedi 100-200 eura, da se može kupiti putem interneta i da ga je Dodiku dala banjalučka porodica.

Nakon izlaska iz bolnice, čelnik SNSD-a Milorad Dodik prvo je optužio FBiH da je izmislila cijelu priču, nedugo nakon što je rekao da Ukrajina uopće nije tražila ikonu, a sada je izdao ultimatum ovoj istočnoevropskoj državi, piše portal “Klix”.

Ovog mjeseca očekuju se i sastanci veleposlanika Ukrajine s ministrom vanjskih poslova BiH Biser Turković i glavnom tužiteljicom Tužiteljstva BiH Gordanom Tadić u vezi sporne ikone.