UN: Svjetske cijene hrane dostigle su trogodišnji maksimum u 2020. godini

Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda priopćila je da je indeks cijena hrane porastao za 3,1% na godišnjem nivou.

U 2020. godini, u prosjeku za 97,9-2,9 boda više nego u 2019. FAO indeks cijena hrane također je naglo porastao za 2,2% na mjesečnoj razini, sa prosjekom od 107, 5 prošlog mjeseca, vođeni rastom biljnih ulja, mliječnih proizvoda, mesa i žitarica, rekla je agencija.
Indeks cijena biljnog ulja u prosincu porastao je za 4,7% u odnosu na prethodni mjesec, dosegnuvši najvišu razinu od septembra 2012.

„Nastavak snage u prosincu uglavnom je bio potaknut jačim vrijednostima palminog ulja, dok su također povećane vrijednosti sojinog ulja, uljane repice i suncokretovog ulja. “Međunarodne cijene palminog ulja porasle su zbog dugotrajne uske opskrbe u glavnim zemljama proizvođačima”, rekao je.

Mliječni proizvodi na mjesečnoj su razini u prosincu porasli za 3,2%, vođeni snažnom potražnjom za globalnim uvozom i zabrinutošću zbog negativnih učinaka sušnijeg i toplijeg vremena na proizvodnju mlijeka u Oceaniji.

Indeks cijena mesa zabilježio je mjesečni porast od 1,7% u prosincu, primijetio je FAO.
Cijene žitarica u prosincu također su porasle za 1,1% u odnosu na studeni.
Indeks cijena šećera u prosincu je u prosjeku iznosio 87,0 bodova, neznatno odstupajući 0,5 bodova od značajnog povećanja zabilježenog u studenom.

FAO indeks cijena hrane trgovački je ponderirani indeks koji prati međunarodne tržišne cijene za pet glavnih skupina hrane.