Uplašen od nove američke administracije Dodik se javio preko svog savjetnika: Dejtonska BiH je jedini model za BiH

Nikada ne možemo govoriti o bilo kakvom ograničenju bilo koje nadležnosti Republike Srpske, a posebno o činjenici da ne postoji RS, rekao je Radovan Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Kovačević kaže da ustavne promjene koje će izbrisati i najmanju nadležnost Republike Srpske nisu ništa drugo do neispunjene želje čelnika SDA Bakira Izetbegovića.

– Dejtonska BiH je jedini model za BiH, a sve ostalo je avantura koja vodi samo u jednom smjeru, a to je da BiH ne postoji. Republike Srpske, što god da se dogodi, uvijek će biti! – rekao je Kovačević za RTRS nakon što je Izetbegović pozvao na promjenu ustava Bosne i Hercegovine, ukidanje kantona i entiteta.

Kovačević naglašava da su ovakve Izetbegovićeve izjave “potvrda da se nisu odrekli takozvane građanske Bosne i Hercegovine, kojom bi dominirali Bošnjaci i s kojom se Srpska ne slaže”.

– Navodi da je trenutno sazivanje Vijeća ministara najgore, zapravo su potvrda da ono može funkcionirati samo na ovaj način, a ne kao vlada kojoj se političko Sarajevo nada – naglašava Kovačević.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović pozvao je na promjenu ustava Bosne i Hercegovine, ukidanje kantona i entiteta i očekuje da će nova američka administracija biti uključena u ustavne promjene koje će dovesti do jedinstvenog predsjednika i vlade Bosne i Hercegovine.