Ustavne promjene nikad bliže: Američki senat usvojio rezoluciju o BiH i Dejtonskom sporazumu, traži reformu Ustava i put ka NATO-u i EU

Sjedinjene Američke Države podržavaju teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i jednakost svih naroda u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i potiču vlasti Bosne i Hercegovine da nastave s naporima da se pridruže Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu (NATO), rekao je američki Senat u rezoluciji.

Najviše američko zakonodavno tijelo donijelo je rezoluciju povodom 25. godišnjice Detonskog sporazuma, koju je predložio senator Sharod Brown iz Ohaja.
Rezolucija dolazi u trenutku kada se očekuje pojačani američki angažman u regiji, posebno u BiH, nakon što Joe Biden pobijedi na predsjedničkim izborima.

U rezoluciji se navodi da je sporazum “okončao rat u Bosni i Hercegovini i donio mir”.

Između ostalog istaknuto je da:

– Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, vlada i narod Bosne i Hercegovine rade u partnerstvu s međunarodnom zajednicom na izgradnji mirnog i demokratskog društva zasnovanog na vladavini zakona, poštivanju ljudskih prava čovjeka i slobodnog tržišta. Zračna kampanja dovela je do potpisivanja Mirovnog sporazuma.

– Zahtijevamo vladi Bosne i Hercegovine da provede ustavne reforme potrebne za pomirenje kako bi tražila empatiju i poštovanje kao temelj za izgradnju zajedničke budućnosti i – podržala punu provedbu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU-a i balkanskih zemalja, koji zahtijeva regionalnu suradnju – navodi se u rezoluciji, između ostalog.

Uz to, rezolucijom se priznaje posebna uloga američkih diplomata u sklapanju Mirovnog sporazuma i spominju svi njezini potpisnici. Međutim, rezolucija daje smjernice za daljnji američki angažman u Bosni i Hercegovini.

Potvrđujemo zajedničku predanost Sjedinjenih Država i EU u promicanju i zaštiti ljudskih prava, demokracije i vladavine prava širom svijeta. Pozdravlja opredjeljenje vlade i naroda Bosne i Hercegovine za mir i saradnju 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, te potiče vladu Bosne i Hercegovine da nastavi napredovati u rješavajući ustavne probleme i poboljšavajući ekonomsku politiku u smjeru članstva u NATO-u i EU.