Ustavni sud BiH odlučio: Zabranjena primjena Zakona o nepokretnoj imovini RS-a

Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, obratila se javnosti nakon 133. plenarne sjednice Ustavnog suda na čijem je dnevnom redu bila samo jedna tačka – apelacija člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića podnesena zbog Zakona o nepokretnoj imovini RS.

Sud je donio odluku o privremenoj mjeri da zabrani primjeni Zakona o nepokretnoj imovini u RS-u do konačne odluke po meritumu.

Time se usvojio ne samo zahtjev člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, nego i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, 11 zastupnika iz PDPSBiH i 5 delegata iz Doma naroda državnog parlamenta za donošenjem privremene mjere.

Podsjetimo, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je 27. februara donio odluku kojom je suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, objavljen u Službenom glasniku RS-a i koji je 28. februara trebao stupiti na snagu.

Bećirović je od Ustavnog suda tražio donošenje privremene mjere kojom se sporni zakon stavlja van pravne snage sve do donošenja konačne odluke Ustavnog suda.
Budući da je Bećirović svoj zahtjev uputio na dan objave zakona u Službenom glasniku RS-a, a ne na dan stupanja na snagu zakona, nije bilo jasno kako će se Ustavni sud u tom slučaju odrediti i da li će uopšte razmatrati zahtjev ili će ga odbaciti.

Ustavni sud BiH do sada nikada nije donio privremenu mjeru u slučaju državne imovine budući da je visoki predstavnik u BiH svaki put u slučaju stupanja zakona na snagu donosio odluku kojom suspendira primjenu zakona do donošenja konačne odluke.