Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS

Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu šest izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu ovlast urediti pravno pitanje koje je predmet Zakona o nepokretnoj imovini a koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je pod jurisdikcijom Bosne i Hercegovine. Ustavni sud je predmetni zakon proglasio neučinkovitim.

Sud je ponovio svoj stav iz prijašnjih presuda da je država problem pokušala riješiti osnivanjem Komisije za državnu imovinu. U tom pravcu djelovao je i Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. Međutim, Ustavni sud je zaključio da stvar još nije riješena i da postoji stvarna potreba i pozitivna obaveza BiH da se stvar riješi što je prije moguće, priopćeno je iz Ustavnog suda BiH.

Nadalje, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Kanton Sarajevo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine oglasio se nenadležnim za odlučivanje.

Prošli članakSnimak postao hit: Prevodilac se nasmijao nakon Vučićeve rečenice “Živjela Srbija”
Sljedeći članakPohod ugarske vojske na Bosnu 1363. godine – veličanstvena odbrana bosanske samostalnosti