Uzaludni pokušaji kompenziranja gubitka teritorije: Vučić poručio da se oko Kosova i RS-a stvari komplikuju!

Danas je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao da se “stvari zakompliciraju” oko Kosova i Republike Srpske.

Pozivajući Srbe na Kosovu da glasaju za Srpsku listu na izborima 14. februara, dužnosnik je rekao kako je važno imati predstavnike u “privremenim vlastima” koji “mogu održavati siguran i čvrst odnos sa svojom Srbijom”. Očito je da je to vrlo važno jer se osim u Republici Srpskoj stvari zakompliciraju jer će pritisci biti puno veći i jači.

Osvrćući se na izjavu Ramuša Haradinaja, bivšeg kosovskog premijera i čelnika Saveza za budućnost Kosova, o ujedinjenju svih Albanaca, Vučić je rekao da je Haradinaj bio “vrlo opasan čovjek” koji nije lagao kada je govorio o ujedinjenju Albanije i Kosova.

– Oni sve vrijeme idu s tim, samo je pitanje kad će doći do zida – kazao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Pančevu, gdje je prisustvovao prikazu sposobnosti dijelova jedinica Vojske Srbije.

Dodao je da mu Haradinaj “drugi put” prijeti rušenjem s vlasti, i da je to prvo, kako se izrazio, “obećao” do Svetog Nikole 2019. kad su bili protesti u Beogradu.

– Uvijek moguće, Haradinaj je ozbiljan političar i u svakom pogledu vrlo opasan čovjek. Premalen sam da bih se suprotstavio svima oko sebe ili najvećoj svjetskoj sili koja od nas zahtijeva uzajamno priznanje, ali prestar sam da bih sudjelovao u ponižavanju vlastitog naroda ili uništavanju vlastite države – rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je Srbija spremna za dijalog pod pokroviteljstvom EU koja poštuje izvješća Rusije i Kine, a ne SAD-a, kako je rekao, RFE-a.

– Da dopustim ponižavanje Srbije i da dopustim nekome da uzme sve iz Srbije ne uzimajući ništa osim tapkanja po ramenu, neću to učiniti. Ali neću lagati ljude i reći ljudima da će biti lakše. Bit će sve teže i teže. Jer se njihovi sukobi u svijetu pogoršavaju – rekao je.

Nije prvi put da Vučić se direktno miješa u unutrašnja pitanja države Bosne i Hercegovine, i svjesno u kosovski problem uvlači bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku.

Pritisak međunarodne zajednice na sebe svaki je put jači, a ovaj put možda i intenzivniji nego prije, pokušavajući poslati neizravnu poruku da, ako Srbija treba priznati Kosovo, onda i Republika Srpska ima prava koja Kosovo ima na međunarodnoj razini. Vučić redovito izvlači Republiku Srpsku iz ruke poput asa u razgovorima s Prištinom.

– Nemoguće je govoriti o mogućem odvajanju Kosova ili nekom posebnom statusu, a da se ne spomene neki poseban status Republike Srpske. Kosovo je pitanje broj jedan za Srbiju. Međutim, prvo nacionalno pitanje Srbije trebalo bi biti Republika Srpska.
Zbog toga vidimo da se ovakva vrsta interesa može povezati s ovim planom. Vjerujemo da Kosovo ne može postati priznata međunarodna država kako su se dogovorile neke države u svijetu, a ako se pomaknemo s pozicije onih koji to prihvaćaju, onda se naravno prema Republici Srpskoj treba postupati isto – rekao je Dodik u julu prošle godine.

Naravno, nakon Dodikova javnog apela, Vučić se “udaljio” s porukom da sve što je čuo treba pažljivo analizirati. Ali njegova izjava, koja danas ne čudi, dokaz je da gubitak Kosova pokušava ojačati svoj rejting u pregovaračkom procesu kako bi dobio naknadu preko Republike Srpske, suverene, međunarodno priznate države. Bosna i Hercegovina.