Uzbuna u Dodikovim redovima: “To zapravo znači nestanak Republike Srpske ‘na mala vrata”

“Ukoliko bi Christian Schmidt pokušao da nametne zakon o imovini, Republika Srpska bi morala da napravi rigoroznije korake nego kada je Valentin Inzko nametnuo takozvani Zakon o zabrani negiranju genocida”, rekao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković.

“Mislim da će se ovaj put morati ići u povlačenje iz svih institucija BiH. Sada mnogo rigoroznije. Ovdje bi se morale povući sve sudije, svi naši generali i oficiri iz OS BiH, moramo se povući apsolutno svi iz institucija koje se tiču i državne službe i SIPA, jednsostavno vratiti se komplet u svoju teritoriju”, rekao je Petković za ATV.

On kaže da nije pitanje “kako će se ponašati, već kad će se ponašati tako”, dodajući da se u Sarajevu već priča da je Schmidt pripremio taj zakon.

“Јučer sam u Sarajevu bio, čuo sam priče. Tamo se priča da će on ići u nametanje toga zakona. Ako on nametne taj zakon, ja nisam siguran u kom smjeru će se odvijati politička i bezbjednosna situacija” rekao je on.

Petković kaže da je očito da je zakon već smišljen i spreman.

“Ozbiljni ljudi već pričaju o tom da je taj zakon Schmidt već pripremio. Oni ga jednostavno i priželjkuju i prizivaju”, rekao je te dodao “da se time priželjkuje haos”.

“To je kao da neko vama dođe vašoj kući i kaže mi vama oduzimamo kuću, odnosno, nećemo vam oduzeti kuću, ona se samo više neće voditi na vama. Ali, kad budete htjeli mijenjati prozore mi ćemo staviti prozore, kad budemo htjeli da vam zavrnemo grijanje, mi ćemo to uarditi… E, to se želi nama uraditi. Republika Srpska ostaje Republika Srpska, ali se imovina vodi na BiH, pa kad mi odlučimo da gradimo auto-put, kažu nam “a, ne, ne, ne možete vi graditi auto-put”. Možete, ali morate tražiti saglasnost BiH. E, sad, saglasnost ne možemo danas dati zato što nas danas “boli zub, pa sutra moramo ići tetki po lijek”… Tako će nas dovoditi do jednog ludila da nas na sve načine ucjenjuju i ograničavaju. Kao što su nas sada ograničavali. “Јeste to imovina Republike Srpske, ali ne možete graditi aerodrom u Trebinju. Pa ne možete graditi HE Buk Bijela. S ovim bi bilo još više”, rekao je Petković.

Naglasio je da to zapravo znači nestanak Republike Srpske “na mala vrata”.