UZVRAĆEN UDARAC! SDA u Mostaru podnijela krivične prijave: “Strah kod građana bošnjačke nacionalnosti u tzv. zapadnom dijelu grada vjerovatno je i bio glavni cilj ove operacije”

Povodom saznanja i brojnih izvještaja vezanih za počinjenje prekršaja i aktivnosti u nastojanju da se utječe na rezultate izbornog postupka u gradu Mostaru, danas je općinska organizacija SDA Mostar podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih ovlaštenih osoba u MUP-u HNK.

Vjeruju, kako tvrde, da su te osobe pribavile i nezakonito uništile osobne podatke velikog broja građana Mostara – posebno Bošnjaka – kršeći važeće zakone.

“Ovom kaznenom prijavom općinska organizacija SDA Mostar želi ozbiljno i odgovorno informirati javnost u gradu i Bosni i Hercegovini o kršenjima temeljnih prava i sloboda građana Mostara, zajamčenih i zaštićenih ustavom FBiH i Europskom konvencijom za ljudska prava i temeljne slobode”.

Stranka demokratske akcije Mostara, dodaju, sa zabrinutošću promatra daljnji razvoj nove situacije.

“Pokretanje istražnih radnji i hitno angažiranje ‘dežurnog HDZ-ovog tužioca’, koji se do sada bavio samo privrednim kriminalom i predmetima koje mu dadne u zadatak HDZ, kao što su izbor komesara HNK, procesuiranje članova ‘Inicijative za Stolac’, kao i zadnje prijave HNS-a, doživljavamo kao organizovan i jako dobro planiran pritisak na građane bošnjačke nacionalnosti u gradskim područjima Jug, Jugozapad i Zapad, a sve uz nezakoniti politički i stranački utjecaj na institucije koje bi se trebale neometano i nezavisno baviti svojim vrlo važnim nadležnostima i poslovima”, naveli su.

Prisjećaju se kako se takozvani Informativni razgovori pozivaju na građane Mostara – Bošnjake, koji su u prošlom ratu već pretrpjeli strašni teror od ratnih zločina i etničkog čišćenja, o čemu svjedoče i presude Haškog tribunala.

“Odluka o odbijanju suda, što je teško kazneno djelo, nije od interesa za mjerodavno tužiteljstvo u HNK, ali u toku je istraga o čisto lokalnim osnovnim administrativnim pravima građana, koja su također strogo zajamčena zakonom i ustavom da se Bošnjaci iz dijelova Mostara, iz kojih su nekoć bili temeljito etnički očišćeni, nikada neće vratiti, ali nažalost to se za njih nije dogodilo. Štoviše, Bošnjaci se ne samo da nisu odrekli prostora koji naseljavaju desetljećima i stotinama godina, već su se i spremni vratiti tamo gdje im je mjesto. A to, naravno, nekima jako smeta.”

Ističu kako je to izuzetno zanimljivo, ali i zabrinjavajuće za građane koji su pozvani na ‘intervju’ u smislu poštivanja vladavine prava, uključujući pitanje jesu li glasovali na izborima, što nema logike. Izbor i odabir osnovne ustavne kategorije priznate međunarodnim konvencijama. Prema njihovom mišljenju, takvo miješanje u ljudska prava u vezi s izborima jednostavno je rečeno – skandalozno. Prisjećaju se da je više od 1 400 Mostaraca nedavno odlučilo promijeniti prebivalište, ali jedino što je “političkim istražiteljima” važno zašto je to učinilo oko 300 Bošnjaka.

“Sve navedeno dovodi – blago rečeno – do osjećaja nesigurnosti, ali i straha među građanima Bošnjacima u takozvanom zapadnom dijelu grada, što je vjerojatno bio glavni cilj ove akcije nakon što se ispostavilo da se izbori nisu održali baš onako kako su očekivale neke hrvatske stranke. nacionalni predak. Podsjećamo, institucije predviđene Ustavom i zakonima na čijem je čelu Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine odgovorne su za cjelokupni izborni proces, a ne krojenje smiješnih teorija zavjere”, kaže SDA Mostar.

Politički akteri u Mostaru i šire zahtijevaju zakonska i demokratska pravila, umjesto da koriste ovu vrstu “lova na vještice” kako bi prisilno nadoknadili ono što je izgubljeno u legitimnom demokratskom procesu.