Vakcina Pfizer / BioNTech čini se efikasnom protiv mutacije u novim varijantama koronavirusa – proučiti

Pfizer i BioNTech COVID-19 vakcina efikasno djeluje protiv nove vrlo infektivne mutacije koronavirusa otkrivenim u Velikoj Britaniji i Južnoj Africi, prema laboratorijskoj studiji.

Istraživanje koje su proveli Pfizer i naučnici sa Medicinskog odjela Univerziteta u Teksasu pokazalo je da je vakcina učinkovito neutraliziralo virus takozvanom mutacijom proteina klase N501Y.

Phil Dormitzer, jedan od najboljih naučnika Pfizera o virusnim vakcinama, rekao je da postoji zabrinutost da bi mutacija mogla biti odgovorna za veću prenosivost, te da bi virus mogao preživjeti i neutralizaciju protutijela izazvanih vakcinom.

Studija je rađena na krvi uzetoj ljudima koji su vakcinisani. Nalazi su ograničeni jer se ne uzimaju u obzir sve mutacije pronađene u bilo kojoj od novih varijanti virusa koji se brzo širi.

Dormitzer je rekao da je ohrabrujuće što se čini da je vakcina djelotvorno protiv mutacije i 15 drugih mutacija koje je tvrtka prethodno testirala.

“Dakle, sada smo testirali 16 različitih mutacija i nijedna od njih nije imala značajniji utjecaj. To su dobre vijesti”, rekao je. “To ne znači da 17. neće biti.”

Dormitzer je primijetio da postoji zabrinjavajuća druga mutacija u južnoafričkoj varijanti koja se naziva mutacija E484K.

Istraživači planiraju provesti slična ispitivanja kako bi utvrdili je li vakcina učinkovito protiv drugih mutacija pronađenih u UK i južnoafričkim varijantama, te se nadaju da će za nekoliko tjedana imati više podataka.

Znanstvenici su izrazili zabrinutost da uvedena vakcina neće zaštititi od novih verzija, posebno onih koje se pojavljuju u Južnoj Africi.

Iako obje inačice ovog tjedna imaju neke zajedničke značajke, Simon Clarke, izvanredni profesor stanične mikrobiologije na Sveučilištu Reading, rekao je da varijanta pronađena u Južnoj Africi ima “niz dodatnih mutacija” koje uključuju opsežnije promjene u povećanju proteina.

Vakcina Pfizer / BioNTech korištenjem sintetičke glasničke RNA tehnologije i Modern Inc. vakcina se može brzo prilagoditi za rješavanje novih mutacija virusa ako je potrebno. Znanstvenici su sugerirali da bi se promjene mogle provesti za samo šest tjedana.