Valentin Inzko najavio veliku intervenciju i preokret u BiH: “Biden i Merkel će biti dobitna kombinacija za BiH”

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko potvrdio je u subotu da se može očekivati ​​jače sudjelovanje međunarodne zajednice u rješavanju situacije u zemlji, istovremeno izjavivši da će Njemačka imati posebna uloga u tom procesu.

“Mislim da će sada doći do preokreta i većeg angažmana Njemačke i to će biti na dobrobit i BiH i Balkana”, rekao je Inzko u intervjuu za TV Federacije BiH.

Komentirao je nakon nagađanja da će ga početkom sljedeće godine naslijediti konzervativni njemački političar Christian Schmidt te da bi trebao voditi pojačane napore za uklanjanje blokade koja ga je mučila i koja je sprječavala bilo kakav napredak koji je BiH postigla tokom godina, izvijestila je HINA.

Inzko nije izravno potvrdio da će ga Schmidt naslijediti, ali rekao je da je “snažna politika” međunarodne zajednice u BiH sigurno neophodna. Optimist je da će se to dogoditi jer će Joe Biden uskoro stupiti na dužnost američkog predsjednika, a on i njemačka kancelarka Angela Merkel imaju slične poglede na situaciju u BiH.

Inzko je rekao: “Sad imamo novu konstelaciju: Biden jako dobro poznaje Balkan, bio je u BiH za vrijeme rata a Angela Merkel ima veoma dobar odnos s njim i to bi mogla biti obitna kombinacija za Bosnu i Hercegovinu”.

Presudio je i da su se njegovi pokušaji da počne mijenjati stvari u BiH isplatili, jer je nakon ultimatuma koji je dao Miloradu Dodiku, ploča sa osuđenim ratnim zločincem Radovanom Karadžić je uklonjena koja je ranije bila smješten na ulazu u studentski dom na Palama, a ostavku je dao i kompromitirani predsjednik Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Milan Tegeltija koji je blizak s Dodikom, izvijestio je hrvatski tisak.

“Ova bi se faza trebala nastaviti, za mene ili s novim višim predstavnikom, ali to je odluka Vijeća za provedbu mira”, rekao je austrijski diplomat.

Također je rekao da je pripremio prijedlog zakona kojim se zabranjuje negiranje genocida nad Bošnjacima Srebrenice u BiH. Ovaj je prijedlog oblikovan po uzoru na austrijski prijedlog koji je strogo kaznio poricanje holokausta.

Prijedlog će biti proslijeđen parlamentu BiH na razmatranje i odobrenje početkom januara. Ako to nije bilo moguće, Inzko je izjavio da će nakon toga “razmisliti o sljedećim koracima”, sugerirajući kako je vjerojatno da će takav zakon nametnuti koristeći svoje ovlasti.