Valentin Inzko o zahtjevima za njegovo “razrješenje”!

Visoki predstavnik Valentin Inzko suzdržat će se od “komentiranja bilo kojeg imena u vezi s njegovim potencijalnim nasljednikom”, naveli su za Radiosarajevo.ba iz Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, njemačka veleposlanica u Bosni i Hercegovini Margret Webber danas je održala odvojene sastanke s dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefikom Džaferovićem i Željekom Komšićem. Prema neslužbenim informacijama, ali potvrđenim iz više izvora, tema sastanka je novi visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Inzko nije želio potvrditi ni opovrgnuti tvrdnju portala Istraga.ba da su njemačke vlasti pokrenule inicijativu za “razrješenje” trenutnog visokog predstavnika i da će umjesto toga imenovati njemačkog diplomata Christiana Schmidta.

Prema istim izvorima, Njemačka se na taj korak odlučila nakon konzultacija s Ruskom Federacijom.

“Kao i prije, visoki predstavnik će se usredotočiti na provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Cilj je da Bosna i Hercegovina bude stabilna i funkcionalna zemlja, nepovratno na euroatlantskom putu koji je izabrala. Visoki predstavnik pozdravlja sve korake koji bi doveli do jačanja OHR-a i jačanja predanosti međunarodne zajednice tom cilju. Visoki predstavnik je više puta izjavio da situacija u Bosni i Hercegovini i dalje čini preuranjene rasprave o zatvaranju Ureda visokog predstavnika”, rekao je OHR.

S obzirom na želju visokog predstavnika da se suzdrži od spekuliranja na tu temu, OHR je predložio da mediji svako pitanje upućuju članovima Upravnog odbora PIC-a.

Treba podsjetiti da autor teksta Avdo Avdić tvrdi da postoji plan za formaliziranje ove inicijative na Mirovnom vijeću u ožujku te da se Valentin Inzek odmah “smijeni” i za novog šefa OHR-a postavi Christian Schmidt.

Schimdt je član njemačke stranke CSU.

Do 2018. bio je ministar poljoprivrede u saveznoj vladi Angele Merkel. U siječnju ove godine hrvatski premijer Andrej Plenković uručio je Christianu Schimdtu orden “Red Ante Starčevića”.