Vanredna sjednica Republike Srpske: Uvode se mjere zatvaranja!

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da su mjere pritvora u RS-u na snazi narednih ​​sedam dana, nakon čega će se preispitati epidemiološka situacija.

Dodik je u svom govoru izjavio da će Štab za vanredne situacije RS na današnjem sastanku objaviti poduezte mjere. Sastanak osoblja započeo je u 11 sati u Banja Luci, a konferencija za novinare najavljena je za 14 sati. Rekao je da neće zatvoriti gospodarstvo i vrtiće.

“Situaciju ćemo razmotriti za sedam dana, ova sedmica za školu će se smatrati proljetnim raspustom, niko neće izgubiti”, rekao je Dodik.

“Naravno da nam je važno i ugostiteljstvo, ali nismo svi zajedno učinili dovoljno, ni mi, ni oni, zato moramo da ovo učinimo.”, odgovorio je Dodik na pitanje novinara šta će biti sa sektorom ugostiteljstva.

Dodao je da neće biti moguće pomoći u pokrivanju troškova ugostiteljimakao prije, ali da će vlasti entiteta RS vidjeti kako mogu da pomognu.

“Značajan broj ugostiteljskih objekata je kršio pravila”, kazao je Dodik i pozvao sve ugostitelje na saradnju navodeći “nećemo ih ostaviti same”.

Istaknuo je da su nove mjere donešene jer je ogroman pritisak na zdravstvo a zdravstveni radnici su umorni.

Pozvao je na poštivanje mjera, navodeći da bi se, ako se situacija poboljša na ovaj način, neke mjere mogle ukinuti u sljedećih sedam dana.