Varhelyi iz Zagreba poslao poruku: Izbori u oktobru će biti održani, njihov bojkot ne vodi nigdje

Europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi sastao se danas u Zagrebu s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Varhelyi je kazao kako su pregovori o Bosni i Hercegovini bili posebno napeti i teški jer se bliži datum izbora u zemlji bez dogovora, što će utjecati na političku situaciju u zemlji.

– Vidjeli smo i složili se da je propuštena barem jedna ključna godina u životu BiH, 2021. mogla je i trebala je biti godina da se stvari urede za budućnost BiH. To je bila godina bez izbora na vidiku, godina kada se napredak u zakonodavnoj reformi mogao postići. To smo propustili i već vidimo posljedice, a to je stanje bez napretka u 14 glavnih prioriteta na putu BiH prema statusu kandidata za članstvo. Uz mir i stabilnost, potrebna je konstruktivnija unutarnjopolitička situacija u BiH kako bi se ova zemlja suočila s izazovima u budućnosti, izjavio je Varhely, prenosi Anadolija.

Pozdravio je aktivnosti BiH oko zajedničke vanjske i sigurnosne politike u stavu prema ruskom ratu u Ukrajini, ali je naglasio kako nema napretka unutar zemlje u provođenju reformi.

– Veliko je razočarenje da nemamo dogovora oko ustavnih i reformi izbornog okvira. U oktobru ćemo u BiH imati izbore, pa ćemo nastojati u saradnji s našim prijateljima u BiH da ti izbori budu slobodni, pošteni i da nas vode prema jednakoj zastupljenosti sva tri konstitutivna naroda. To je ključna tačka dugoročne stabilnosti i funkcionalnosti BiH. Bojkot i nepriznavanje izbornih rezultata neće nas odvesti nikamo, poručio je Varhelyi.