Većina zemalja EU zabranjuje putovanja iz Velike Britanije zbog novog soja koronavirusa

Većina zemalja EU, uključujući Francusku i Njemačku, uvele su zabrane putovanja iz Ujedinjenog Kraljevstva zbog zabrinutosti zbog novog, zaraznijeg soja koronavirusa.

Najmanje 15 zemalja najavilo je ograničenja u nedjelju – uključujući Irsku, Njemačku, Francusku, Poljsku, Holandiju i Belgiju – dok političari i naučnici razmatraju kako odgovoriti na novu varijantu koronavirusa koji se brzo širi u južnoj Engleskoj. I Eurotunnel i Eurostar također su najavili obustavljene usluge kao odgovor na ograničenja, dok je luka Dover rekla da će biti zatvorena za „sav promet u pratnji koji napušta Veliku Britaniju do daljnjeg“, dodajući da će ograničenja vjerojatno postojati 48 sati.

Zabrane putovanja također podižu izglede za daljnji prekid tekućih trgovinskih pregovora između EU i Velike Britanije nakon Brexita, manje od dvije sedmice prije nego što bi britanski prijelazni period iz bloka trebao završiti. Vlada Velike Britanije rekla je da će u ponedjeljak održati krizni sastanak na kojem će razgovarati o ograničenjima putovanja.

Njemačko predsjedavanje Vijećem EU sazvalo je u ponedjeljak hitni sastanak integriranog političkog odgovora na krizu radi razgovora o koordinacijskim mjerama za rješavanje nove mutacije koronavirusa otkrivene u kabinetu predsjednika UK- a Charlesa Michela, sazvanu u nedjelju videokonferenciju s predstavnicima zemalja članica kako bi razgovarali o pitanje, rekao je zvaničnik EU. Zemlje su razgovarale o mjerama koje su namjeravale poduzeti i nastavit će razgovore na sastanku IPCR-a u ponedjeljak u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu.

U međuvremenu, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i Michel razgovarali su u nedjelju kako bi razgovarali o tom pitanju. Zvaničnik EU rekao je da je “Michel tokom vikenda imao kontakte i sa drugim liderima”.

Neke su zemlje najavile prvobitne privremene zabrane putovanja, uključujući Francusku, koja je zaustavila svako putovanje iz Velike Britanije cestom, zrakom, morem ili željeznicom, uključujući teretni prijevoz ljudi, na 48 sati. Francuska vlada izjavila je da je obustavila putovanja kako bi kupila vrijeme kako bi postigla zajednički pristup EU i pripremila “sigurno” ponovno pokretanje 22. decembra.

Izgleda da su ograničenja putovanja zatekla britansku vladu.

«Premijer će sutra predsjedavati sastankom COBR-a na kojem će se razgovarati o situaciji u vezi s međunarodnim putovanjima, posebno o stalnom protoku tereta u i iz Velike Britanije», rekao je glasnogovornik vlade Velike Britanije. «Daljnji sastanci održavaju se večeras i sutra ujutro kako bi se osiguralo da postoje čvrsti planovi».

Britanski ministar prometa Grant Shapps kasnije je objavio da je vlada savjetovala javnost i autoprevoznike da izbjegavaju Kenta jer se očekivao «značajan poremećaj u tom području». Dodao je da njegovo odjeljenje «hitno radi» na mjerama za nepredviđene slučajeve.

Industrijsko tijelo Logistics UK pozvalo je britanske kupce da ne paniče kod kupovine i poručilo da surađuje s vladom na održavanju zaliha svježih proizvoda. «Kupci ne bi trebali paničariti kupujući – trgovci će uložiti sve napore kako bi osigurali da u sustavu ima zaliha, uključujući svježe proizvode, i važno je da imamo na umu da dolazni promet još uvijek ima pristup Velikoj Britaniji».

Luksemburška zabrana trebala bi trajati 24 sata, kao i belgijska, koja će uključivati ​​vozove Eurostar i kreće u ponoć, iako je belgijski premijer Alexander De Croo najavio da bi se mogla produžiti.

Njemačka vlada rekla je da će zabrana započeti u ponoć te da planira uvesti ograničenja i za putnike iz Južne Afrike.

Nizozemska zabrana leta prva je izrečena, stupila je na snagu u nedjelju od 6 sati po srednjoeuropskom vremenu i mogla bi ostati na snazi ​​do 1. januara, rekla je vlada. Holandija je kasnije izjavila da će zabraniti i putnike trajektima iz Velike Britanije, rekavši da se to odnosi i na putnike sa holandskom državljanstvom.
“Smatra se da se ovaj soj virusa širi lakše i brže, a također je teže otkriti”, rekla je holandska vlada u upozorenju.

Irska zabranjuje nebitna putovanja najmanje dva dana zračnim i morskim vezama s Britanijom, ali ne i cestovna putovanja iz Sjeverne Irske, koja je dio Velike Britanije
Irski opozicioni poslanik Laburističke stranke Duncan Smith pozdravio je zabranu putovanja svojoj zemlji, ali upozorio je da je varijanta COVID-19, koja prevladava u Britaniji, već stigla u Irsku. Rekao je da će dijelom biti kriv neuspjeh Irske da testira dolazne putnike na aerodromima i trajektnim terminalima.

“Ako je ovaj novi soj toliko raširen sada u Velikoj Britaniji, velika je vjerojatnost da se već mogao proširiti na Irsku, ali nemamo testiranja na našim granicama da bismo ga uhvatili”, rekao je Smith.

Italijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio rekao je da je u svojoj «dužnosti da zaštiti Talijane» vlada odlučila obustaviti letne veze s britanskim
Eurostarom, rekla je da će njegova veza London-Brisel-Rotterdam-Amsterdam biti obustavljena u ponedjeljak, jer je operater čekao ažuriranja od vlade o njihovim ograničenjima.

Druge su zemlje pojačale mjere karantina i testiranja: Od ponedjeljka će putnici koji iz Grčke u Grčku stignu u Grčku tražiti karantenu sedam dana; daleko iznad trodnevne izolacije koja se traži od ostalih putnika. Španija je rekla da će na sastanku IPCR-a «pojačati» testiranje na koronavirus na britanskim putnicima i «braniti usvajanje koordiniranih mjera».

Izvan Evrope, nekoliko drugih zemalja uvelo je ograničenja za putnike iz Velike Britanije, uključujući Švicarsku, Norvešku, Iran, Tursku, Maroko, Saudijsku Arabiju, Kanadu, Izrael, Kuvajt, Salvador i Kolumbiju, kao i Hong Kong.

Britanski premijer Boris Johnson u subotu navečer najavio je nova ograničenja u Londonu i na jugoistoku Engleske u pokušaju da odgovori na sve veći broj slučajeva. Johnson je rekao da naučni dokazi sugeriraju da je novi soj prenosiv i do 70 posto u odnosu na ranije verzije.

Svjetska zdravstvena organizacija izjavila je da je u “bliskom kontaktu” s britanskim zvaničnicima u vezi s novim sojem i da će ažurirati vlade i javnost “dok budemo saznavali više o karakteristikama ove varijante virusa”.

Maria Van Kerkhove iz SZO rekla je za BBC da je nova varijanta otkrivena u Danskoj i Holandiji, kao i slučaj u Australiji.

Holandska vlada potvrdila je da je jedan slučaj prijavljen početkom decembra i da se dalje istražuje. «U očekivanju dodatnih detalja i veće jasnoće o situaciji u Ujedinjenom Kraljevstvu, RIVM je savjetovao da se rizik od uvođenja novog soja virusa u Holandiju treba što više umanjiti ograničavanjem ili regulacijom putovanja iz Velike Britanije,» Holanđani najava je rekla.