Velika Britanija zaprijetila sankcijama Čoviću zbog izjava o reorganizaciji BiH

Ambasada Ujedinjenog Kraljevstva u Bosni i Hercegovini komentirala je danas za Klix pismo čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića međunarodnim dužnosnicima nakon što je CIK u Bosni i Hercegovini najavio opće izbore u oktobru.

Prema britanskoj ambasadi, pokušaji destabilizacije ili prijetnje Bosni i Hercegovini shvaćaju se ozbiljno.

“Svakog političkog aktera, koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima suprotno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje, podsjećamo da je to put koji će samo voditi ka povećanoj izolaciji, i da je takvo djelovanje suprotno interesima građana ove zemlje. Kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo nedavno pokazalo upotrebom sankcija, ozbiljno shvatamo pokušaje destabilizacije ili ugrožavanja BiH”, poručili su iz britanske ambasade.

Podsjećamo, Čović je danas u pismu međunarodnim dužnosnicima naveo da će Hrvatski narodni sabor pristupiti realizaciji svih zaključaka s Izvanrednog zasjedanja HNS-a u BiH od 19. februara 2022. godine.

“Te pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine na načelima federalizma i konsocijacijske demokracije, čime će se osigurati potpuna ustavna jednakopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH”, napisao je Čović u pismu upućenom brojnim dužnosnicima međunarodne zajednice.