“Vi dijelite BiH” – Mehmedović: Schmidt ima dogovor sa Srbijom i Hrvatskom

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu Bosne i Hercegovine, oglasio se putem svog Facebook profilu uz tvrdnju da je očigledno da Schmidt ima dogovor sa Srbijom i Hrvatskom u vezi sa državnom imovinom BiH.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

– Očigledno da Schmidt ima dogovor sa Srbijom i Hrvatskom u vezi državne imovine. U suprotnom zastupao bi ideju da se kompletna državna imovina knjiži na BiH vlasnika pa tek onda da se razmatra dodjela koncesija za precizno određeno korištenje na određeni vremenski period i pod određenim uslovima.

Schmidt kaže: “Moja odgovornost je unaprijediti tu podjelu, držim da Dodikova odlučnost u odbrani svakog kvadratnog metra državne imovine koji mu ne pripada također ima veze s visokim dugom koji je nagomilao u Republici Srpskoj. Radi se o pravičnoj podjeli državne imovine”.

Gospodine Schmidt, koristite termin “Podjela” za državnu imovinu. Pa vi dijelite BiH. Jeste li vi uopće dobronamjerni prema BiH. Ne postoji podjela državne imovine: Postoje modeli njenog korištenja pod određenim uslovima i na strogo određene rokove. Ovim dijelite BiH i nastavljate je dijeliti tamo gdje su entitetske linije i Dayton stali. Prestaniti koristiti termin “Podjela državne imovine”, a pogotovu notornu glopost kao što je “Pravična” podjela državne imovine.

Zato tražim:

  • Da se načini registar korištenja i upotrebe državne imovine u posljednjnih 30 godina te sticanja koristi i profita.
  • Da se sačini plan naplate za korištenje državne imovine u posljednjih 30 godina – da se evidentira korištenje državne imovine od strane Hrvatske i Srbije i model naplate za korištenje državne imovine bih od strane Srbije i Hrvatske posljednjih 30 godina. BiH mora naplatiti to što su Srbija i Hrvatska koristile državnu imovinu BiH.
  • Da Schmidt javno pošalje jasnu poruku da je niz Vućićevih izjava da se Srbima u RS pokušava uzeti šume, vodu … kršenje Daytona i čin agresije… Kakve veze sa imovinom države BiH ima Vučić, a kakve veze RS i Srbi? izostanak reakcije OHR-a na takve Vučićeve izjave je prihvatanje da se državna imovina dijeli medju konstitutivnim narodima i po modelu postignutim ratnim osvajanjima.Ko ima pravo oduzeti bilo što naodu nad kojim je izvršen genocid! Ovdje bih podsjetio da Dodik ima dogovor sa stranim lobistima i nekim krugovima prema kojima bi državna imovina bila riješena po američkom modelu gdje su savezne države vlasnici državne imovine.

Ostatak objave Šemsudina Mehmedovića pročitajte ispod.