Video / Konakovića na Bledu pitali može li BiH do decembra ‘uskočiti’ na voz za EU: Moramo!

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković učestvuje na Bledskom strateškom forumu.

Danas je govorio na panelu “Zapadni Balkan: Sve se mijenja, ali sve ostaje isto”.

Na panelu je upitan može li BiH uskočiti u voz koji čeka Ukrajinu u decembru, a to je otvaranje pregovora sa Evropskom unijom.

To bi značilo ispunjavanje 14 prioriteta koje zahtjeva Brisel.

– Moramo uskočiti u taj voz. Moramo to učiniti. Prije svega ostavljeni smo godinama unazad, od Evropske komisije također. Ali postoji i izreka u BiH “nikada ne propuštamo priliku da propustimo priliku”. Propustili smo sve prilike koje smo imali u prošlosti, sve dogovore, “Aprilski”, “Butmirski, sve. To je naša odgovornost, navodi Konaković.

Dodao je da su svjesni momentuma.

– Svijet se promijenio. Promijenio se zbog agresije na Ukrajinu i Evropljani su sada u strahu od ruskog uticaja na teritoriji Zapadnog Balkana i to sa argumentima. To je naša prednost zapravo. S druge strane moramo nešto ponuditi, uraditi da dokažemo da želimo ići u Evropsku zajednicu. Danas sam vrlo optimističan, jer smo počeli. Donijeli smo novi pristup politici u BiH. Vrlo je lako izazivati konflikte, javne svađe, kriti se iza Dodika, vrlo je lako kriti se iza njega “ok, to je Dodik i ne možemo ništa”. Ali moramo promijeniti pristup i imama argumente i dokaze da je moguće. Sutra je sjednica Doma naroda koji će, uvjeren sam, potvrditi pet zakona od ovih 14 prioriteta. To se nije desilo u BiH u zadnjoj deceniji. U komplikovanoj smo situaciji, dostavljati evropske zakone dok istovremeno političari iz RS lete za Moskvu. U isto vrijeme oni su politička realnost u BiH i moramo sjediti zajedno, pregovarati zbog budućnosti moje zemlje, rekao je Konaković i dodao:

– Mislim da je moguće, da imamo momentum, ne zbog nas već zbog Evropljanja i Ukrajine, ali moramo iskoristiti šansu. Moramo uskočiti u taj voz i uradit ćemo sve što možemo.

Video isječka sa panela pogledajte u nastavku …