VIDEO: Zukorlić proglasio administrativnu autonomiju od IZ u BiH!

Muamer Zukorlić, koji je Islamsku zajednicu u Srbiji sveo na nivo političke organizacije, očito želi sva prava unutar Islamske zajednice u BiH, ali bez ikakve druge obaveze. Administrativno bi htio biti potpuno nezavisan a, u isto vrijeme, administrativno bi uzeo prava odlučivanja unutar Sabora IZ ili kada mu radi političke kampanje zatreba kandidirati se za reisul-ulemu i sl., prenosi stav.ba

Iako je sasvim jasno da je srpski političar Muamer Zukorlić stvarni poglavar Islamske zajednice u Srbiji, pokušao je to ponovno jasno potvrditi s beogradskog TV ekrana. Govoreći na srpskom TV kanalu K1, u emisiji “Uranak”, Zukorlić je, između ostalog, govorio o Muslimanskoj zajednici i njenom odnosu sa Sarajevom. Bivši muftija pokušao je “oprati” Sarajevo pred srpskom publikom, pa je, objašnjavajući Ustav Islamske zajednice u Srbiji, rekao da je njegovo administrativno središte bilo u Beogradu i Novom Pazaru, a ne u Sarajevo.

Naravno, ovo je pitanje na koje je sedmičnik “Stav” više puta upozorio bosansku javnost, posebno zbog muslimanske zajednice u Srbiji, barem formalno, jer Zukorlić, koji je Islamsku zajednicu u Srbiji sveo na razinu političke organizacije, očito želi sva prava u Islamskoj zajednici u BiH, ali bez ikakvih drugih obveza.

Administrativno, on istovremeno želi biti potpuno neovisan u administrativnoj vlasti prilikom donošenja odluka u parlamentu IZ-a ili kada se treba kandidirati za reisul-ulemu ili za političku kampanju.

Jedno je sigurno, kada mu je bilo potrebno Sarajevo, tokom podjele Islamske zajednice u Srbiji, u potpunosti je iskoristio taj osjećaj sa Sandžaklima. Tvrdimo da je neiskren i populistički. Danas to potvrđuju i riječi političara Zukorlića, prenosi portal stav.ba