(VIDEO)Fata Orlović poručila vlastima RS-a: Nosite svoj objekat iz moje avlije da ga ja ne bih minirala!

Fata Orlović dobila je spor na Evropskom sudu za ljudska prava protiv BiH zbog bespravne crkve na njenom zemljištu. Rok za uklanjanje te crkve istekao je početkom proljeća prošle godine, ali zbog pandemije nije ispoštovan.

– Molim dobre ljude da ovo sklone, da i ja dahnem. Ja sam u ratu i sad, a pogotovo dalje. Neka je nose i očiste mi avliju, da i ja dahnem dušom. Hoću da popijem kahvu u svojoj avliji k’o ostali narod – kaže Orlović za O kanal.

– Uzorala sam, hoću da sijem krastavce i krompire, nemam drugog izlaza. Meni nije davala ni Federacija ni RS. Ja sam sve uradila na svoje nokte i ono što mi moja djeca pošalju, niko drugi meni nije dao ništa – kaže Orlović.

Ona apeluje na zvaničnike u RS-u da ispoštuju odluku Suda u Strasbourgu i izmjeste crkvu. Borba je preduga, umorila se, kaže, ali nije odustala niti će.

– Pozivam ih da nose svoj objekt ako im treba da je ja ne bih sad minirala na kraju kad je sve gotovo – kaže Fata Orlović.

A poziva Fata već dvadeset godina. Uzalud: političke igrarije sa životima ljudi i živcima onih koji su preživjeli pakao Srebrenice nadilaze zdrav razum.