(VIDEO)Nermin Nikšić stao u odbranu šovinističkih stavova Ivane Marić!

Nevjerovatno, ali Nikšić tvrdi da šovinističke izjave Ivane Marić treba posmatrati kao simpatični “pokušaj dopadanja” publici kojoj se obraća! Pa gdje je to Marićka govorila, na skupu ravnogoraca? Gdje takav šovinizam ka čitavom jednom narodu može biti simpatičan?, piše list STAV.

U kojoj je mjeri govora mržnje protiv Bošnjaka postao uobičajen u određenim političkim i medijskim krugovima, dobro ilustriraju neke reakcije na nedavni ispad samoproglašene analitičarke Ivane Marić, koja je očito zarobljena kamerama, negirajući bošnjački kontinuitet.

Marička, koju je Naša stranka nominirala za zamjenicu gradonačelnika većinski bošnjačkog Sarajeva, nije se ni pokušala ispričati zbog svog ispada, već je nastavila vrijeđati bošnjački narod i pokušavati dokazati da nije rekla ništa kontroverzno ili krajnje uvredljivo, ali da je izrazila legitiman stav zasnovan na “znanstvenim činjenicama”. “Kao što se i očekivalo, umjesto da se ograđuje zbog dokazanog šovinizma prema većinskom i domaćem stanovništvu Sarajeva, Marićka je dobila i podršku stranačkih zaposlenika Naše Stranke, poput Amre Zulfikarpašić ili Edine Forte.

No, Marićku nisu podržali samo članovi Naše Stranke, već i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić. Gostujući na FTV-u, Nikšić je, upitan da prokomentira Marićkin govor mržnje, i tom prilikom pokušao relativizirati i minimizirati cijeli šovinistički incident. Na staromodan način zamjene teza, odmah je napao “SDA robote”, koji su predimenzionirali izjave Ivane Marić, pa čak je i branio tvrdeći da je vrlo dobro poznaje i da je osoba koja voli Bosnu i Hercegovinu i koja nije opterećena pripadnošću nacionalnoj zajednici. Nevjerojatno, ali Nikšić tvrdi da na šovinističke izjave Ivane Marić treba gledati kao na simpatičan “pokušaj ugađanja” publici kojoj se obraća! Pa gdje je to Marička rekla, na skupu jednakih? Gdje takav šovinizam može biti simpatičan cijeloj naciji? To može biti normalno, da će Nermin Nikšić i njegovi istomišljenici slomiti strah i pokvariti te razveseliti skup antibošnjačkim šovinističkim izjavama, ali većini Bošnjaka to sigurno nije! Nije i nikada neće biti!