(VIDEO)Zastupnik CDU u Bundestagu poručio preko RTRS-a: “Srećan dan Republike Srpske”!

“Sretan Dan Republike Srpske”, rekao je Stefan Kauffman, predstavnik Angele Merkel iz CDU-a u njemačkom Bundestagu, na srpskom jeziku, putem video oglasa građanima tog entiteta preko Radio Televizije Republike Srpske.

Kauffman je prethodno na njemačkom čestitao protuustavni Dan RS-a i poželio “Srpskoj sve najbolje povodom nove godine i praznika”.

“Sretno i budite zdravi”, rekao je Kauffman u videu objavljenom u javnom servisu Republike Srpske.

Raimund Haser, također član CDU-a njemačke kancelarke Angele Merkel i član državnog parlamenta Baden-Württemberga, građanima ovog entiteta poslao je gotovo identičnu poruku povodom neustavnog dana RS-a.

Kauffman i Haser također su prisustvovali prijemu održanom u uredu Republike Srpske povodom neustavnog dana tog entiteta. Stefan Kauffman već je tradicionalni gost vlasti Republike Srpske i pojavio se na gotovo svim prijemima povodom Dana RS-a. U decembru prošle godine, gostujući na RTRS-u, Kauffman je rekao da vjeruje da bi se Bosna i Hercegovina trebala razvijati kao federalna država i naglasio da nesumnjivo podržava Dejtonski sporazum.

U januaru 2020. godine RTRS je izjavio da je član Bundestaga CDU-a Stefan Kaufman “redovito prisustvovao” proslavi Dana RS-a 9. januara u organizaciji tijela tog entiteta u Stuttgartu. Glas Srpske rekao je u januaru 2017. godine da je Kaufman na svečanosti povodom Dana RS-a u Stuttgartu rekao da “vjeruje da će se Republika Srpska nastaviti razvijati i ići naprijed”.

“Vjerujem da će sve ovo ići u pozitivnom smjeru i da Rusija i Njemačka ulažu u Republiku Srpsku da bi išli pravim putem”, rekao je tada Kaufman, kako je rekao Glas Srpske.

U julu 2019. godine ovaj član njemačkog Bundestaga susreo se i s premijerom Republike Srpske Radovanom Viskovićem.

“Na početku sastanka sudionici su razmijenili informacije o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i Baden-Württembergu i izjavili da je suradnja do sada bila uspješna”, rekla je tada Vlada RS.

Gospodin Kauffman očito je u dobrim odnosima s čelnicima Republike Srpske koji, unatoč presudi Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, 9. januar nazivaju danom ovog entiteta.

„RS je imenovana tek 9. januara 1992. godine, ali to je naš odgovor na sve patnje, i poniženja kojima smo kao nacija bili podvrgnuti stotinama godina i pokušavamo uništiti svoju nacionalnu i vjersku svijest kao što su to pokušavali devedesetih godine prošlog stoljeća. Zbog toga je RS najčišći biser u srpskoj historiji, jer ništa nije stvoreno toliko dugo, tako bolno i s toliko žrtava”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, povodom Dana RS-a.