Vidi li Brisel da Čović nije šampion već grobar EU integracija, ili i njima odgovara ‘srpski svet’ i treći entitet?

Piše: Amina Čorbo-Zećo; NAP

„Odgovor je vrlo jednostavan: legitimnost hrvatskog naroda, kao i svakog drugog naroda, bit će još jače izražena u svim našim zahtjevima oko izmjena i Ustava, svih zakona, naravno Izbornog zakona, tamo gdje se štite kolektivna prava, a to su Domovi naroda i Predsjedništvo, hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike”, reći će danas šampion euro integracija (tako sebe voli zvati, a tako ga nazivaju i dužnosnici iz Brisela) Dragan Čović komentirajući najnoviju presudu Suda iz Strazbura!

Prema toj presudi, za koju savjetnik Željka Komšića Slaven Kovačević navodi da je pozitivna, legitimno predstavljanje je diskriminatorno. Sasvim dovoljno da Čović ponovo dokaže, I prije zvanične objave cijele presude, da njegov put BiH u Evropsku uniju završava na način da BiH putuje tamo cijela iz tri dijela, što je naravno apsolutno nemoguće, pa šampion gubi trku s civilizacijom. Čini se, ipak nije daleko odmakao od 1993. godine.

A, kako on tumači dosadašnju dosljednost i pridržavanje Ustavu BiH najbolje je otkrio u narednoj izjavi:

“Bosna i Hercegovina može se na različite načine organizirati, a oni koji zazivaju građansku državu i kroz nekakvu presudu vide za to prostora, vrlo jasno im poručujemo da dok god u ustavu imamo hrvatskog člana Predsjedništva, dok god imamo hrvatski klub Doma naroda i na entitetskoj i državnoj razini, to jasno svjedoči o potrebi ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva, a i legitimnog predstavljanja tog naroda”, istaknuo je Čović.

Potpuno lažno i prozvoljno protumačeno jer Član V Ustava BiH kaže:

“Predsjedništvo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske”.

To što Čović za Hrvate priznaje isključivo članove HDZ-a i njemu odanih partija nije problem sudova, već njihove pogrešne politike koja je sve, ali nije evropska! Na kraju, Ustav se mijenja jer postoje sudovi koji dokažu diskriminatoran odnos spram nekoga u zajednici, a HDZ uporno želi ovladati većinom.

A, kada je riječ o ukidanju Domova naroda koje godinama zloupotrebljava upravo HDZ ne pristajući na revidiranje ovlasti i nadležnosti onih koje u ovo zakonodavno tijelo delegiraju stranke, a ne građani Čovićev stav je od ranije poznat.

“Oni žele napraviti građansku državu. U strategijama, ako ih čitate, morate biti u politici malo duže pa gledati šta je čije opredjeljenje, političko i stranačko, pronaći ćete dokumente iz 90. godine, 96., 97, na kongresima, zvanične dokumente, kada se dostigne 50 posto strukture stanovništva, ili ta prva većina, krenuti u proces pravljenja građanske države kako bi ovladali“, govorio je Čović u junu prošle godine.

Ova izjava došla je neposredno nakon boravka lidera bh. partija u Briselu, ali nikada se zvanično Brisel nije oglasio niti usprotivio Čoviću. Naprotiv, slijepo su slušani prijedlozi zvaničnog Zagreba, koji je priznao da je žestoko lobirao da Christian Schmidt donese izmjene kakve je načinio u izbornoj noći prošle godine!

Nikakve presude njihovih sudova očito ne pomažu. Evropska unija hladnokrvno i dalje stoji uz samoproglašenog šampiona EU integracija.

Čak sam sklona potpuno povjerovati u Čovićeve tvrdnje da priča o građanskoj državi ne prolazi kod međunarodnih dužnosnika.

„Čitava priča je jasna, trebalo je stvoriti na ratnoj žrtvi jedan osjećaj koji treba štititi jednu populaciju u BiH, ja mislim da je to vrijeme iza nas i da se mi vrlo jasno moramo okrenuti jednom drugačijem promišljanju BiH“, govorio je Čović.

A, kako vrijeme prolazi sve je jasnije čega se u tom promišljanju dosjete. Sigurno je da na snazi ostaje priča kako je nemoguće implementirati presude Suda iz Strazbura.

U provodivost presude mnogi sumnjaju pa tako i Čovićev koalicioni partner, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić koji je također izrazio nadu da će presuda biti provedena s obzirom na to kako u BiH sporo funkcionišu stvari!

Nakon što ovo pročitate ne možete se ne zapitati, jesu li SDP-ovci koji su godinama pričali kako će SDA izdati u pregovorima za Izborni zakon, navijali za izdaju vjerujući da će tako izbjeći vlastitu, jer SDA više nije u vlasti, a pregovori oko Izbornog su pred vratima!

A presuda koja će se možda zvati ‘Kovačević vs. BiH’ dolazi u pravo vrijeme. Njom su izbijeni aduti iz rukava kako HDZ-u, tako i Trojci. Teško će biti nadglasati ono što je apsolutno jasno – Bosna i Hercegovina u Evropsku uniju može ući samo kao građanska, ili u Briselu ipak navijaju za ‘srpski svet’ i treći entitet!