Vijeće ministara usvojilo budžet, ali i novo veliko povećanje plata državnim službenicima

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine usvojeni su nacrt budžeta institucija BiH i odluka o povećanju plaća zaposlenima u državnim institucijama.

Prema prihvaćenom nacrtu, budžet za 2023. godinu iznosit će 1.315.000.400 KM.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da su prihvatili dokument okvirnog budžeta 2023.-2025., te da je usklađen s Globalnim fiskalnim okvirom.

– Trebalo nam je dosta da usaglasimo stvari zato smo i kasnili. Želim skrenuti pozornost i kazati kako ovaj budžet iznosi milijardu i 315 miliona i 400 KM, što je povećanje za 20 posto u odnosu na onaj iz 2022. – kazala je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH.

Istakla je da nijedna stavka nije ostala finansijski nepokrivena.

– Dio sredstava je namijenjen poboljšanju socijalnog i materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH. Između ostalog ono uključuje povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM u narednih devet mjeseci te uvećanje regresa za godišnji odmor sa 300 KM na 450 – kazala je Krišto.

Dokumenti idu na usvajanje u Parlament BiH. Bila bi to i prilika da parlamentarni zastupnici predlože izmjene zakona kojima se povećanje osnovice ne bi odnosilo na političare koji već imaju visoke plaće.

Ukoliko pak ne bude volje za tim, parlamentarcima sa visokim koeficijentom 8,40 će npr. plata biti povećana za više od 700 KM, što je nakon povećanja od 500 KM u julu, njihovo drugo veliko povećanje ili više od 1.000 KM u manje od godinu.