Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira oštro osuđuju eskalaciju tenzija koje dolaze od nekih političkih lidera kao odgovor na nedavne izmjene i dopune Kaznenog zakona, kao i korake koje je Narodna skupština RS poduzela kako bi potkopala stabilnost i ograničila učinkovitost organa vlasti.

Retorika i radnje koje remete funkcioniranje države Bosne i Hercegovine, uključujući bojkot državnih institucija i blokiranje ključnih odluka, destabiliziraju državu i krše Daytonski mirovni sporazum. Ovi koraci ne služe interesima građana Bosne i Hercegovine i ometaju europske integracije i napredak u 14 ključnih prioriteta.

Revizionizam, veličanje osuđenih ratnih zločinaca i poricanje dobro dokumentiranih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući genocid, su neprihvatljivi. To je u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima i podriva stabilnost zemlje te dobrobit i prosperitet građana BiH. Nedavno donošenje amandmana rezultat je dugotrajne pasivnosti domaćih političkih aktera, a primjenjiv je na sve građane u BiH.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira pozivaju vlasti da se suzdrže od destabilizirajućeg ponašanja i pozivaju sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da se usredotoče na promicanje mira, stabilnosti i prosperiteta za svoje građane te promicanje pomirenja zasnovanog na međusobnom priznavanju, empatiji i poštivanju svih žrtava.

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a naglašavaju svoju kontinuiranu podršku autoritetu i mandatu visokog predstavnika i vitalnoj ulozi koju visoki predstavnik ima sve dok se ne ispuni 5 ciljeva i 2 uvjeta za izlazak BiH iz režima međunarodne supervizije.

Ruska Federacija se ne slaže s ovom izjavom.