Vijećnica danas prkosi agresoru i vremenu, nakon granatiranja i buktinje dva miliona knjiga

Prije tačno 31 godinu, simbol Sarajeva i jedan od najljepših objekata iz austrougarskog perioda, Vijećnica, zapaljena je granatama ispaljenim s agresorskim položaja.

Unutrašnjost objekta u potpunosti je izgorjela.

Vijećnica, koja je prije agresije na Bosnu i Hercegovinu bila Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine (NUBBiH) i koja je predstavljala okupljalište studenata i svih ljudi željnih znanja, izgorjela je tog 25. augusta u samo nekoliko sati, a s njom je nepovratno uništeno i pisano blago Bosne i Hercegovine.

U požaru je izgorjelo skoro 80 posto bibliotečkog fonda, dva miliona knjiga, časopisa, kao i rukopisi neprocjenjive vrijednosti koji svjedoče historiji Bosne i Hercegovine.

Iako su građani i zaposlenici pokušali spasiti određeni dio fonda, požar koji je zahvatio Vijećnicu bilo je gotovo pa nemoguće kontrolirati, uz konstantnu snajpersku paljbu s položaja Vojske RS-a na brdima oko Sarajeva.

Rekonstrukcija Vijećnice počela je 1996. godine, a svečano je otvorena 9. maja 2014. godine.

Danas je Vijećnica, na ponos grada i države, veleljepno izdanje koje prkosi agresoru, krasi obale Miljacke, mjesto brojnih susreta, događaja, svečanosti na na državnom i gradskom nivou, mjesto promocije događaja iz kulture, umjetnosti i privrede, uz stalnu i povremene muzejske postavke, redovne sjednice Gradskog vijeća, čini se da je raznolikost upotrebe veća nego ikad ranije.