Višković: Republika Srpska nije odustala od vraćanja nadležnosti kada je riječ o vojsci i porezima

Narodna skupština Republike Srpske razmatra na redovnoj sjednici Prijedlog programa rada za 2022. godinu i, po hitnom postupku, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je u govoru u Narodnoj skupštini da RS nije prestala vraćati svoje mandate u indirektnim porezima, vojsci i slično, u skladu s prethodnim odlukama Narodne skupštine.

Odgovarajući na pitanja zastupnika, Visković je podsjetio da je suglasnost RS o ovom pitanju već povučena parlamentarnim odlukama te da nadležna ministarstva rade u dogovorenim rokovima na pripremi novih zakonskih rješenja o ovom pitanju.

“Vlada će se ponašati u skladu sa zaključcima Narodne skupštine, a već smo pokrenuli pitanje razgovora sa Vladom FBiH oko, uslovno rečeno, daljeg funkcionisanja tih institucija nakon što se usvoje novi zakoni”, rekao je Višković i podsjetio da je Vlada već reagovala kada je riječ o imovini RS-a, te Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, prenosi RTRS.

Institucije RS-a spremne su, kako tvrdi, “da na sto stave pitanje vraćanja oduzete imovine u procesu arondacije”. Višković je naveo da je stav Vlade da to pitanje treba konačno da se pokrene.