Višković: Spremni smo žrtvovati i lični komoditet za opstanak RS-a i srpskog naroda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, komentarisao je danas u Sokocu dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta kazavši kako ne razumije Bošnjake u “federalnom Sarajevu” u vezi sa, kako kaže, nelegalnim imenovanjem novog visokog predstavnika te ističe kako je o tome govorio i u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), piše Oslobođenje.

– Ovo nije nikakva pobjeda nijednog naroda u BiH, jer ako imate visokog predstavnika u BiH, onda imate protektorat, a to znači da nemate suverenitet – rekao je Višković novinarima na Sokocu.

Ističe da činjenica da u 21. vijeku imamo “protektora”, da imamo nekoga ko može da donosi zakone mimo domaćih institucija, upućuje na pitanje da li su ovoj zemlji potrebni izbori ili su konstitutivni narodi Srbi, Hrvati i Bošnjaci, kako kaže, nesposobni da kroje svoju sudbinu.

On smatra da to nije tačno i da “ako se želi dobro svima narodima, treba zajedno sjesti za sto i dogovoriti se o budućnosti i sudbini BiH”.

– Neće nama nikakav Christian Schmidt bez obzira što dolazi iz velike Njemačke bolje kreirati sudbinu nego mi koji ovdje živimo, jer smo dovoljno i pametni i obrazovani i školovani, a na kraju imamo dovoljno i političke mudrosti – rekao je premijer Republike Srpske i dodao da se “grdno varaju svi oni u BiH koji izlaz iz problema traže u tuđim rješenjima”.

Rekao je da na najavljenom sastanku sa predsjednikom Srbije očekuje upravo ono što je Aleksandar Vučić i poručio – “da Srbija i Republika Srpska nastavljaju da rade na zajedničkim projektima, kao i da treba jačati poziciju Republike Srpske”.

On je naglasio da su svi koji obavljaju određene političke pozicije u Republici Srpskoj spremni žrtvovati i lični komoditet za opstanak Republike Srpske i srpskog naroda i tako će i raditi.

– Republika Srpska je garant opstanka srpskog naroda i to mora biti jasno svima – kazao je Radovan Višković.