Vlada Njemačke želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu

AmbasadoricaNJemačke u BiH Margret Uber rekla je da ova zemlja, zajedno s ostalim članicama Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, nastoji da u nekom srednjoročnom periodu bude zatvoren.

Objasnila je da je uvjet za zatvaranje OHR-a bilo ispunjavanje agende “pet plus dva”, a to je posao domaćih lidera.

Prema njezinim riječima, imenovanjem Christiana Schmidta kao njemačkog kandidata za mjesto visokog predstavnika, njemačka vlada želi vratiti BiH visoko na međunarodnu agendu.

“Istovremeno, želimo dati novi zamah ispunjavanju agende `pet plus dva`. NJemačka Vlada je ubijeđena da je funkcija visokog predstavnika i dalje značajna za ispunjavanje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, jačanje stabilnosti i bezbjednosti, kao i za garantovanje teritorijalnog integriteta BiH”, rekla je Margret Uber za “Nezavisne novine”.

Izjavila je da prisutnost međunarodne zajednice u BiH ne može i ne smije osloboditi domaće političare njihove primarne odgovornosti za sudbinu zemlje i njezinih ljudi, te naglasila da Dejtonski mirovni sporazum i dalje ima centralno značenje.

“Istovremeno, posebno kada je riječ o Ustavu BiH, mi ga ne vidimo kao nešto što je načelno nepromjenjivo, promjene moraju biti moguće. Na primjer, sprovođenje odluke `Sejdić i Finci` Evropskog suda za ljudska prava u smislu reforme izbornog zakonodavstva, zahtijevalo bi ograničenu promjenu Ustava”, napomenula je Uber.

Ona je navela da trenutno u EU ne postoje nikakva razmišljanja o sankcijama ili sličnim mjerama prema zemljama zapadnog Balkana.