Vladimir Putin potpisao zakon kojim će bivšim predsjednicima Rusije biti dodijeljen doživotni imunitet nakon što napuste funkciju

Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se bivšim ruskim predsjednicima daje doživotni imunitet nakon što napuste dužnost.

Nacrt zakona, potpisan u utorak, daje bivšim predsjednicima i njihovim obiteljima imunitet od kaznenog progona za krivična djela počinjene tijekom cijelog života.

Također će biti izuzeti od policije ili istražitelja, kao i od pretresa ili uhićenja.
Zakon je bio dio ustavnih amandmana usvojenih ovog ljeta nacionalnim glasanjem koje je omogućilo Putinu (68) da bude predsjednik do 2036.

Sada bivši predsjednik još uvijek može biti lišen imuniteta ako ga se tereti za izdaju ili druga teška kaznena djela, a Vrhovni sud i Ustav podržavaju optužbe. No, zakon koji je u utorak potpisao Putin dodao bi bivšim predsjednicima doživotno mjesto u vijeću federacije ili senata, stav koji jamči imunitet od kaznenog progona nakon napuštanja predsjedništva.

U utorak je Zastupnički dom usvojilo zakon koji nalaže informacije o zaposlenicima u ruskom pravosudnom sustavu, agencijama za provođenje zakona i regulatornim agencijama i vojsci.

Sada zakon zahtijeva da Putinov potpis postane zakon, korak koji se smatra formalnošću.

To se dogodilo dan nakon što je čelnik oporbe Aleksej Navaljni rekao da je nazvao navodnog sigurnosnog službenika i prevario ga da prizna da ga Federalna sigurnosna agencija pokušava ubiti. Kolovoza otrovom.

Navalny je rekao da je imao pristup telefonskim brojevima sigurnosnog osoblja iz procurjelih dnevnika i zapisa.

Krimljanski kritičar tada je otkrio agentovu navodnu adresu i telefonski broj, radnje koje bi bile nezakonite prema predloženom novom zakonu.