Vlasti u njzbog migranata iz Bosne i Hercegovine

Izbio je sukob između glavnih koalicijskih stranaka u Njemačkoj oko pitanja prihvaćanja migranata iz Bosne i Hercegovine i Grčke, izvijestili su u ponedjeljak njemački mediji.

“Ono što trenutno doživljavamo u Bosni i Hercegovini, a dijelom i na grčkim otocima, jest stanje humanitarne krize”, rekao je potpredsjednik zastupničkog kluba manjinskog partnera demokršćanske-socijaldemokratske vlade, Achim Festu za njemačku novinsku agenciju ‘dpa’.

Pozvao je na prihvat migranata koji trenutno žive u nehumanim uvjetima u nekim grčkim izbjegličkim kampovima, kao i na područjima Bosne i Hercegovine uz granicu s Hrvatskom.

“Pomaganje ovdje u obliku pripreme za prihvat izbjeglica u potrebi stvar je čovječanstva”, rekao je Fest.

Friedrich Merz, kršćanski demokratski političar CDU / CSU i najvjerojatniji kandidat na predstojećim predsjedničkim izborima Kršćansko-demokratske unije, usprotivio se prijemu izbjeglica iz Bosne i Hercegovine i Grčke u Njemačku i pozvao do rješenja na nivou EU-a.

“Europska unija u cjelini prvenstveno je dužna pomoći izbjeglicama tamo na Balkanu i na grčkim otocima. Ova se humanitarna katastrofa ne može riješiti ako sada izbjeglicama kažemo: dođite u Njemačku. Ovaj put je zatvoren”, rekao je Merz u intervjuu za publikacije Funke Press House.

Thorsten Frei, potpredsjednik Kršćansko-demokratske unije CDU / CSU, oštro se protivi prijemu migranata iz Bosne i Hercegovine, jer bi to moglo poslati lažni signal da je put u Njemačku otvoren.

“Stvorili bismo ogroman poticaj za tim da nastavi migrirati u Europu”, rekao je Frei.

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se ove godine povlači iz politike, 2015. godine, otvorila je njemačke granice za izbjeglice, uglavnom Sirijce. Usred takozvanog izbjegličkog vala u Njemačku je tada stiglo preko milion izbjeglica. Merkel je potom tu odluku opravdala “humanitarnom katastrofom” na takozvanoj Balkanskoj ruti.