Vojin Mijatović osudio nacionalistička orgijanja povodom 9. januara: Velika sramota srpskog naroda, sve je to dio Dodikovog plana

Potpredsjednik SDP BiH Vojin Mijatović oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjih nacionalističkih ispada i provokacija na ulicama Janje, Doboja, Gacka, Višegrada, Prijedora, Foče…, a povodom obilježavanja neustavnog dana RS-a koji se obilježava danas u manjem bh. enitetu.

Mijatović poručuje da “sila nad manjinom pokazuje slabost, a nikako moć”, da su oni koji ćute saučesnici, te da takvi ispadi predstavljaju veliku sramotu srpskog naroda.

Kaže da je sva ta scenografija dio plana režima Milorada Dodika da se situacija radikalizuje i da svoj decenijski kriminal i politički kraj prekrije izazivanjem etničkih sukoba.

– Jasan je meni režim Milorada Dodika oni su spremni da žrtvuju mir da bi opstali na vlasti i na slobodi, ali ne mogu da prihvatim činjenicu da ostali ćute. Zašto ćutite nad nečim što je odvratno, zašto ćutite na divljanje većine nad manjinom, jesmo li to prestali biti ljudi? Pitam se samo kako bi reagovali da se isto desilo u FBiH u nekom povratničkom mestu, da se desilo nad srbima povratnicima, da li bi i tada ćutali? – upitao je Mijatović.

Poručuje da je “zaista krajnje vreme da izađete iz svojih zona komfora i da pokažete da niste isti kao Dodik i njegov režim”.

– To moramo uraditi ne zbog bošnjaka ili hrvata koji su manjina u Republici Srpskoj, to moramo uraditi zbog sebe da pokažemo jesmo li ljudi ili nismo. Ovo je poziv na ljudskost i civilizacijske vrednosti, dok još ima vremena dok nije još kasno biti čovek! – zaključuje MIjatović.