Vojni konvoj koji je prošao kroz Hrvatsku nije ušao u BiH već u Srbiju

Iako su danas pojedini bh. mediji objavili da je veliki vojni konvoj iz Hrvatske ušao u BiH, hrvatsko Ministarstvo odbrane danas je javnosti objavilo što se tačno dogodilo. Za Klix.ba je potvrđeno da nijedna nova vojna jedinica nije ušla u našu zemlju.

Kroz Osijek je jučer prošao teretni voz s kolonom vojne opreme, javlja RTL. Dok se na njemu nalaze vojni džipovi, ne može se reći o čemu se radi jer je oprema u drugom dijelu voza prekrivena ceradom.

Zbog trenutne situacije u Ukrajini, hrvatske građane prizor je jako uznemirio.

“Na graničnom prijelazu Beli Manastir u Republiku Hrvatsku jučer je ušla željeznička kompozicija s opremom Oružanih snaga Velike Britanije. Teritorij Republike Hrvatske napustili su na GP Tovarnik. Na istoj ruti kroz teritorij Republike Hrvatske danas su prošli vagoni s opremom OS Francuske”, objasnili su.

GP Tovarnik je granični prijelaz Hrvatske i Srbije, što znači da vojni konvoj iz Hrvatske nije ušao u Bosnu i Hercegovinu već u Srbiju.

Iz hrvatskog Ministarstva odbrane su naveli da se radi o tranzitima kroz Republiku Hrvatsku koji su regulirani Sporazumom prihvaćenim ulaskom u NATO-u.