Von der Leyen: Svjedoci smo napretka u BiH, ali potrebni su dodatni rezultati

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kazala je nakon niza sastanaka s predstavnicima vlasti u BiH da se jasno vidi napredak u BiH, ali da su potrebni dodatni rezultati, posebno kada je u pitanju demokratija i vladavina prava.

Kazala je kako je imala kvalitetne sastanke sa predstavnicima različitih institucija u BiH i pohvalila našu zemlju za stopostotnu uslađenost sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU kazavši kako se time šalje snažna poruka.

“Pokazali ste snažnu posvećenost evropskom putu, zato ste i postali zemlja kandidat. Prošlog decembra EU je donijela historijsku odluku da će otvoriti pregovore sa BiH ako budu ispunjeni uslovi koje smo dogovorili. Šta to zapravo znači? Svjedoci smo određenog napretka s važnim zakonima koji su usvojeni, vi ste pokazali da možete ostvarivati rezultate. Što više rezultata ostvarujete, meni više pomažete u izradi izvještaja”, kazala je Von der Leyen.

Dodaje da su se svi sagovornici saglasili da BiH vide u EU kao jedinstvenu, nedjeljivu i suverenu državu.

“U vašim rukama je da prihvatite ovaj put i neka vas ništa ne usmjeri van ovog kursa”, kazala je.

Ipak, dodaje da je potrebno vidjeti dodatni napredak, posebno u demokratiji i vladavini prava.

“Tokom dana smo intenzivno razgovarali i na temu plan rasta. Ovdje otvaramo vrata za sedam važnih sektora za poslovne subjekte iz BiH. Te aktivnosti trebaju pratiti reforme, reforme ekonomske prirode. Ako se one provedu, mogu osigurati milijardu eura od EU. Taj novac ide u prilog prosperitetu Bosne i Hercegovine. Ako se razvije zajedničko regionalno tržište, to je vrlo važan rezultat i donijet će korist svima, a posebno mladima”, kazala je.

Na pitanje novinara, kazala je kako je ovo historijska prilika za BiH.

“Spomenula sam tokom sastanaka sjajan moto koji imamo u EU a to je ‘ujedinjeni u različitosti’. Vi zaista imate raznolikost, ali ste ujedinjeni u jednom cilju, a to je EU. S te strane, treba iskoristiti vrijeme kako bi se usvojili zakoni koji su vrlo pragmatični. Od mojih prijatelja ste čuli da je ovo ključan trenutak kojeg ne treba propustiti. Velika je ovo prilika za BiH, ali i za EU. Ujereni smo da je EU nekompletna bez Zapadnog Balkana”, kazala je.

O tome da li BiH treba usvojiti svih 14 prioriteta do marta ili je dogovoren dio njih, kazala je:

“Detaljno smo razgovarali o temi zakona koje je trebalo usvojiti. Potrebno nam je što više prioriteta da se ostvari, ako je to moguće. To je ključna poruka. Komisija vam stoji na raspolaganju da vam pruži podršku. Ovo je moguće ostvariti. Pozivam vas da iskoristite našu podršku kako biste to pokušali ostvariti.”, kazala je Von der Leyen.