Vučić: Godišnjicu “Oluje” obilježavamo u Prijedoru, jer ovdje žive pošteni ljudi, a ne neki zločinci

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Prijedoru da je “hrvatska akcija ‘Oluja’ zločin etničkog čišćenja, iako to u Evropi ne žele da kažu”.

– Niko od velikih sila neće priznati, niko u cijeloj Evropi neće reći da je to najveće etničko čišćenje na evropskom tlu od 1945. godine. Ovo su ljudi, ne klikeri i brojevi. Svi oni su ljudi i srca i dušu imaju, ali da analiziramo iz njihovog ugla i da kažemo “ne, ne nisu ljudi, brojevi su”. Pa kako to prije samo 30 godina je bilo 700.000 Srba u Hrvatskoj, a danas svega 112.000 po popisu koji oni reklamiraju? Pa šta se to desilo sa tim ljudima? Кako nestadoše toliki ljudi? Zbog čega nestadoše? – rekao je Vučić u Prijedoru na centralnom obilježavanju “Dana sjećanja na stradanje i progon Srba u ‘Oluji'”, prenosi RTRS.

Podsjetio je da “Srbija i Republika Srpska zajedno obilježavaju ovaj dan, ne dozvoljavajući da žrtve budu zaboravljene”.

Kazao je da smo “posljednjih dana svjedoci toliko licemerja, dvostrukih standarda u ponašnju velikih sila prema Srbima”.

– Sa toliko se problema suočavamo, da i mi koji moramo da brinemo o narodu, moramo da damo oduška i sopstvenim mislima i emocijama – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je zločin na Petrovačkoj cesti ciljan i namjeran i da nikakva greška nije u pitanju.

– Htjeli ste da ubijete djecu, njihove deke i bake – rekao je on.

Predsjednik Srbije je pozvao na zajedništvo srpskog naroda.

– Važno je da se držimo zajedno – kazao je Vučić.

Kazao je i da će “Srbija uvijek biti uz narod Republike Srpske”.

– Uvijek ćemo biti uz naš narod i kada je teško, kada vam uvode sankcije, Srbija će uvijek biti uz Republiku Srpsku – poručio je Vučić.

Vučić je rekao i da je “dobijao zamjerke zašto se ovogodišnje obilježavanje održava u Prijedoru”.

– Došao sam ovdje kod vas u Prijedor da vam kažem da sam ponosan što sam s vama, jer znam da ovdje žive dobri i pošteni ljudi, a ne neki zločinci – kazao je on.