Vučić je rekao da je odluka o izmjeni ili reviziji Dejtonskog sporazuma prvenstveno na trojici osnovnih ljudi u Bosni i Hercegovini, naglasivši da se o tome mora odlučivati ​​konsenzusom, a ne novim glasanjem.

“Prema Ustavu Bosne i Hercegovine i Dejtonskom sporazumu, tri naroda i dva entiteta pitaju za to.” Ni Igmanska inicijativa ni predsjednik Srbije ne odlučuju o tome. Odlučit će da ne smije biti ponovnog glasanja na temelju konsenzusa”, rekao je Vučić na TV Prva u programu, gdje je gostovao kod profesora Dr. Ivo Visković i direktor Zaklade za otvoreno društvo Milan Antonijević, koji su, inače, potpisali Igmanovu inicijativu. za izmjenu Ustava Bosne i Hercegovine.

Vučić je istakao da pritisak ide u suprotnom smjeru, što znači da je pojam “funkcionalna država” zapravo eufemizam za suštinsko ograničenje nadležnosti i privilegija vlasti Republike Srpske.

“Stvar je u tome da RS treba lišiti dodatnih ovlasti kako bi Bosna i Hercegovina mogla biti funkcionalna država.” Da ne bi trebalo biti dozvola od entiteta koje je dobila u Dejtonu i za koje se borio srpski narod”, rekao je Vučić.

Profesor Visković rekao je da Bosna i Hercegovina nije funkcionirajuća država kako bi trebalo biti, te podsjetio da ustav, koji je dio Dejtonskog sporazuma, mijenja sam sporazum.

Antonijević se također slaže, navodeći da postoji mnogo elemenata zašto Dejtonski okvir treba mijenjati u smislu funkcioniranja institucija, te podsjeća da se tome također govori u Igmanovoj inicijativi.

Vučić je rekao da postoji pritisak mnogih zemalja i različitih političkih čimbenika da se izmijeni Ustav Bosne i Hercegovine kako bi se stvorilo navodno civilno društvo i kako bi se zapravo oduzele ovlasti Republike Srpske pa čak i Federaciji Bosne i Hercegovine, ali posebno RS.

“Postavljam pitanje, svaki put kad ta histerija krene iz mnogih zemalja i različitih sektora u regiji, od medija i nevladinih i političkih stranaka – šta tačno želite promijeniti”, pitao je Vučič i odgovorio da nikada nije dobio konkretan odgovor.

Predsjednik Srbije naglašava da je suština uklanjanje vlasti i iz Federacije Bosne i Hercegovine i iz Republike Srpske, tako da je sve na središnjoj razini, jer prema popisu stanovništva iz 2013. godine, Bošnjaci su prvi put s apsolutnom većinom s 51 posto.
Zato, prema njegovim riječima, o civilnom društvu govori na principu jedan čovjek, jedan glas, a većina je jasna.

Kaže Vučić, da je cilj da subjekti sami ništa ne traže, a građani koji su od njega tražili da se ne pitaju ništa, već da budu jedan čovjek – jedan glas.

“I Visković i Antonijević su u pravu kad kažu da postoje problemi u funkcioniranju jer postoje različiti načini, ali ako postavite izravno pitanje što biste tačno promijenili, nećete dobiti odgovor ili ćete ga dobiti kako je izjavio bosanski ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, koja Dodika uspoređuje s Hitlerom”.

Vučić je spomenuo da na njezinu izjavu nitko nije odgovorio, iako je srpski narod bio najviše pogođen u Drugom svjetskom ratu.

Vučić kaže da je najvažnije održavanje mira i da Srbija poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Bojim se “izopačenih stvari” za Bosnu i Hercegovinu i napora SDA “Vučić je rekao da se boji stvari koje su lijepo umotane u vrpcu po pitanju Bosne i Hercegovine, kao i onoga što Stranka za demokratsko djelovanje javno promovira.

“SDA je ozbiljna, najveća i najmoćnija politička stranka u Bosni i Hercegovini koja se održala u Kongresu i usvojila rezoluciju o ustavnoj reformi i izbornom zakonodavstvu. Rekla je da je vidjela Bosnu i Hercegovinu podijeljenu na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ali organiziranu na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. nivo vlasti “, rekao je Vučić.

SDA je mišljenja da se regionalna razina vlasti sastoji od pet ili više multietničkih regija, ali da ne postoje dva entiteta, pa ni Republika Srpska, naglasio je Vučić.

“Što se kuha, a što valja na obalu … jer niko ne govori tqčno što je to, ali sve je spakirano u prekrasnu kutiju s obojenim lukom – stvorit ćemo nevjerojatno i funkcionalno stanje, a to znači oduzimanje nadležnosti Republike Srpske” predsjednik.

Na neki način dodaje da RS više nema osjećaj postojanja i da bi to tada bilo funkcionalno stanje.

„SDA navodi za grad Sarajevo – nastojat ćemo osigurati da administrativno područje grada Sarajeva obuhvaća čitav teritorij predratnog Sarajeva s najmanje 10 općina u široj regiji.“ To znači da cjelovito istočno Sarajevo, Lukavica, Pale i druge srpske općine više ne bi postojale. I to je javno opredjeljenje najveće stranke u Bosni i Hercegovini.”

Vučić navodi da je ovo pitanje postavio svima na svijetu koji se s tim igraju, kao i Angeli Merkel dva puta, i rekao im da se boji tih izopačenih stvari i što sve to zapravo znači. Znam da je to eufemizam za preuzimanje vlasti od Arapske Republike, dodao je Vučić.

Srbija je vojno neutralna, neće se pridružiti NATO-u

Vučić je rekao da Srbija neće u NATO jer je vojno neutralna zemlja. “Mislim da je to najbolje mjesto za zaštitu naše zemlje, neba i naših ljudi, pa ćemo se i dalje ponašati”, rekao je Vučič.

Upitan na isto pitanje, profesor Visković rekao je da Srbiju u bliskoj budućnosti nije vidio u NATO-u, ali da vjeruje da će to u budućnosti ovisiti o onome što se dogodilo u svijetu.
Milan Antonijević po istom pitanju kaže da Srbija sada ne vidi NATO, ali da je ulazak Srbije u savez nešto što bi se moglo dogoditi u doglednoj budućnosti.