Vučić i Dodik dogovorili: “Sabor srpskog naroda” odmah nakon glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predsjednikom bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Miloradom Dodikom o, kako je saopćeno, aktuelnim pitanjima iz regiona, prenosi Faktor.

– Predsjednik Vučić je posebno izvijestio Milorada Dodika o aktivnostima Republike Srbije i njene delegacije u UN-u povodom prijedloga Njemačke i drugih velikih sila da se usvoji Rezolucija o Srebrenici (Rezolucije o počinjenom genocidu u Srebrenici, op.a.).

Predsjednik Vučić je istakao da je situacija po srpski narod veoma teška i složena, te da je sasvim jasno da će velike zapadne zemlje pokušati da izglasaju pomenutu rezoluciju, gotovo po svaku cijenu – saopćeno je iz Vučićevog Kabineta.

Dodaje se da je Vučić je obavijestio Dodika da je Republika Srbija uložila maksimalne napore da zaštiti, “ne samo vitalne interese srpskog naroda, već i istinu i međunarodno pravo”.

Dodik je Vučića informirao o svojoj posjeti Ruskoj Federaciji i njenim rezultatima.
Navodi se da je Dodik zatražio od Vučića da “Sabor srpskog naroda”, Srbije i RS-a bude održan odmah po usvajanju Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, “jer srpski narod mora da pruži snažan odgovor na najteže moralne, pravne i političke diskvalifikacije koje su protiv njega pripremljene”.

Istaknuto je da je Vučić prihvatio ideju Dodika, te će datum održavanja “Sabora srpskog naroda” biti određen neposredno po okončanju održavanja Generalne skupštine UN i glasanja o rezoluciji.

– O svim ekonomskim projektima i drugim vidovima saradnje, predsjednici Vučić i Dodik razgovarat će 1. maja u Beogradu – dodaje se u saopćenju.