Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da nema sumnje da njemačka kancelarka Angela Merkel želi podržati visokog predstavnika Christiana Schmidta i odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka prije kraja mandata.

Mišljenja da je Merkel želi pokazati svoju predanost rješavanju problema u Bosni i Hercegovini.

Na optužbe dijela opozicije u Srbiji da je”promoter ratnih zločinaca i da će oni podržati Twitter i Google, koji najavljuju uklanjanje sadržaja koji negiraju genocid Srebrenici”, Vučić je negirao da je takve stvari rekao, ali je naglasio da će se uvijek zalagati za pravo na slobodu govora, izražavanja i drugačije mišljenje, a ne da se onima koji drugačije misle zabranjuje da to iskažu.

“Nikada to neću da podržim i nije važno koja je tema u pitanju”, rekao je Vučić.

Što se tiče regionalnih inicijativa, Vučić je rekao da Sjedinjene Američke Države od početka podržavaju ideju “Otvorenog Balkana”, za razliku od mnogih europskih zemalja, te je zahvalan na podršci.

Govoreći o prisutnosti NATO-a na Kosovu, Vučić je rekao da je otkako su se Rusi povukli 2000. godine tamo prisutan samo NATO, ali da Srbiju brine jačanje onog što nazivaju “kosovskom vojskom”.

Nada se da će se održati pravi odnos, i profesionalno i politički, s glavnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Što se tiče njemačkog i američkog zalaganja da se 24 hektara zemlje vrati manastiru Dečani, Vučić je rekao da to što Priština i pored pritisaka zemlju ne vraća jasno govori kakvi su pritisci.

“Oni koji ih ‘ljuljaju u toj kolijevci’ će nastaviti to da rade”, rekao je Vučić, nakon što je obišao gradilište nove Covid bolnice na Mišeluku u Novom Sadu, koja će biti otvorena početkom septembra.

Podsjetimo, sastanak između Merkel, Schmidta i Inzka na rasporedu je sljedeće sedmice u Berlinu.