Vučić: Ne tražite od RS-a da budu poslušnici onima koji hoće ukinuti njihov entitet

Nakon sastanka rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Beogradu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se novinarima rekavši da je Srbija izrazila želju da poštuje Daytonski mirovni sporazum, te da očuva mir i stabilnost u cijelom regionu.

– Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH ali i Republike Srpske u okviru BiH i nastaviće da se u skladu sa obavezama koje ima iz Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma odgovorno i ozbiljno ponaša – rekao je Vučić

Dodao je da odluke koje je bivši visoki predstavnik nametnuo BiH Valentin Inzko nisu dobre.

– One moraju biti donesene uz dogovor sva tri naroda u BiH – rekao je Aleksandar Vučić predsjednik Srbije nakon održanog sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske u Beogradu.

Vučić je bio jasan u po jednom pitanju, a to je da “njegove riječi ne stavljaju u usta Dodiku, niti Dodikove njemu”.

– Kada već komentarišete, poruka svima u Sarajevu, razumem vrstu potrebe da se vodi kampanja protiv Srbije ili mene kao predstavnika, pa čak govoriti o nečemu što neko ovdje nije izrekao. Srbija hoće da se sačuva mir, da pokrenemo dijalog, ali će Srbija podržavati i ustavnopravna i dejtonska i svaka druga prava RS-a i u skladu sa tim i zakonom se i ponašamo. Ne želimo da ugrožavamo integritet BiH, a bilo bi lijepo da ni mi ne čujemo kako neko želi ukinuti Republiku Srpsku – kazao je Vučić te dodao:

– Nemojte da tražite od RS-a da budu poslušnici onima koji hoće ukinuti Republiku Srpsku.

Upitan kako bi Srbija reagirala ako bi novi visoki predstavnik iskoristio bonska ovlaštenja da smijeni srpske predstavnike s vlasti, rekao je kako sumnja da će se ići u njihovo daljnje korištenje.

– To su ovlasti koje omogućavaju donošenje nedemokratičnih odluka koje mogu ići i na štetu nekog od tri naroda. Za nas su prihvatljive samo odluke koje odgovaraju srpskom narodu. Mi da učestvujemo u nelegitimnom smjenjivanju legitimnih predstavnika vlasti, ne pada nam na pamet – kazao je Vučić.

Podsjetimo, tema razgovora su aktualni politički događaji i ekonomska suradnja.