Vučić o negiranju genocida: Zalažem se za slobodu govora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 14. aigista da se zalaže za slobodu govora i drugačijeg mišljenja.

On je odgovorio na novinarsko pitanje posjećujući gradilište nove COVID bolnice u Novom Sadu u Vojvodini, u vezi s odlukama Twittera i Googlea o zabrani komentara koji negiraju genocid u Srebrenici.

“Imate pravo da govorite šta hoćete o čemu hoćete. A vi se boljom argumentacijom suprotstavite, a ne zabranama”, izjavio je Vučić.

Twitter i Google rekli su u odgovoru za Radio Slobodna Europa da namjeravaju sa svojih društvenih platformi ukloniti sadržaj koji negira genocid u Srebrenici.

Predsjednik Srbije je izjavio novinarima u Novom Sadu da se “nagledao” ljudskih sloboda u svijetu koje su se ukidale.

U tom je kontekstu također ocijenio da se slobodno tržište više ne spominje.

“Sada je ‘Zaustavi Kineze na ovaj način, zaustavi one druge na onaj način, zaustavi ove treće’ i sada je to drugačiji pristup, pravedniji pristup, a tržište više niko ne pominje”.

U istom kontekstu, Vučić je govorio o trenutnoj situaciji u Afganistanu.

“Pogledajte koliko su principa promijenili i na kraju ostaviše ljude u katastrofi. Imaćete deset miliona ljudi koji sada bježe iz te zemlje i sa kojima ne znate šta da radite u cijelom svijetu”, dodao je on.

Američka administracija odredila je 11. septembar kao rok za povlačenje američkih trupa iz Afganistana. Strani vojnici pod zapovjedništvom NATO-a bit će povučeni iz Afganistana u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama do 11. septembra.

Jedanaesti septembar je simboličan datum, jer se tada navršava 20 godina otkako je Al Qaida napala Sjedinjene Države otetim avionima, što je pokrenulo vojnu intervenciju u Afganistanu.

Biden je ponovio je da će SAD ostati angažovane u Afganistanu kroz humanitarnu pomoć. SAD su se također obvezale ulagati 4,4 milijarde dolara godišnje za finansiranje afganistanskih sigurnosnih snaga do 2024. godine.

Ipak, predsjednik SAD Joe Biden suočio se s pritiscima i demokrata i republikanaca da naprave plan za pomoć u evakuaciji Afganistanaca, saveznika vojske SAD, dok se američka vojska uveliko povlači iz te zemlje.