Vučić: Odnos s Bošnjacima je ključan! Pitaju me što puštam Dodika da priča svašta, kao da sam policajac

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je govorio o brojnim aktualnostima, poput rata u Ukrajini, globalne krize, odnosa u regiji, kao i o oružju koje je njegova zemlja u posljednje vrijeme nabavila.

Vučić je isprva rekao da neće komentirati ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog jer bi to imalo ozbiljne političke konotacije.

“Otkad je sve ovo krenulo mi se nalazimo u jednoj vrsti svjetskog sukoba. Ljudi moraju da razumiju da to nije ono što gledamo na televiziji. To je jedan dio. Rat se sigurno trajati tri-četiri godine. Sukob pogađa našu zemlju”, poručio je Vučić.

Kazao je i kako smatra da su ključni odnosi na ovom području odnosi Srba i Bošnjaka, prenose srpski mediji.

“Suočeni smo sa patoliškim licemjerjem sa svih strana, mislim da su ključni odnosi u budućnosti odnosi koje ćemo morati da razvijamo sa Bošnjacima, ali oni kažu da RS ne može da bude država, a priznaju Kosovo kao državu i ne smeta im ih što ih naoružavaju. Uz to pitaju zašto ja puštam Dodika da priča sa mnom o čemu hoće. Kao da sam ja policajac”, rekao je Vučić.

Predsjednik Srbije osvrnuo se na naoružavanje Prištine rekavši da niko nema pravo na to, ali da ih baš briga.

“Sporazum iz Kumanova predviđa samo Kfor kao vojnu formaciju na Kosovu. Oni pak, naoružavaju Kosovo, a onda im smeta kada Srbija kupuje oružje”, rekao je on.

Upitao je i za koga su ti hrvatski rafali, bredliji, partije i planiraju li da napadnu Sloveniju ili Austriju?

Rekao je i da je Srbija danas potpuno okružena NATO zemljama i to nije tajna.

“Mi želimo da gradimo dobre odnose na njima, ali mi želimo da imamo svoju politiku i uskoro ćemo donijeti nove akte po pitanju odbrane zemlje”, rekao je između ostalog Vučić.