Vučić ponovo bez ikakve upućenosti: “Put u NATO nije stav BiH”

Vučić je rekao da Bosna i Hercegovina nema službeni stav na putu prema NATO-u te da su, što se tiče Kosova, Džaferović i Komšić izrazili svoj osobni stav kao neovisni.

Podsjetio je da je razlog odbijanja Džaferoviča i Komšiča da se sastanu s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim bio taj što je cijenio vojnu neutralnost Republike Srpske i kako su obojica rekli da Bosna i Hercegovina ulazi u NATO i da je Kosovo neovisno.

„Ovo nije stav Bosne i Hercegovine, već samo njihov stav. Isto vrijedi i za neovisnost Kosova i Metohije, gdje izravno uništava teritorijalni integritet Srbije. Ne poštujete politiku Bosne i Hercegovine. To su osobni stavovi Džaferovića i Komšića, ali to nije stav Bosne i Hercegovine “, naglasio je Vučić za televiziju “Prva “.

Vučićeva izjava je neistinita. Konkretno, 2005. godine odlučeno je da je Bosna i Hercegovina za put NATO-a, a 2009. godine podnesen je zahtjev za akcijskim planom za članstvo u NATO-u. Prošle godine, na poziv generalnog sekretara NATO-a, Bosna i Hercegovina je predstavila program reformi, koji je u osnovi ANP, a danas moramo poslati novi godišnji program.

Nekada ponosna žandarmerija, a sada samoodricanje mirotvorca, Vučić to zna, gradeći svoju političku retoriku na navodnom pomirenju, slaveći genocidnu politiku Slobodana Miloševića i dok njegova politika neprestano ide prema destabilizaciji i rastvaranju Bosne i Hercegovine.

Napokon, govorimo o autoru izjave „100 muslimana za jednog Srbina“. Vučić je bio i s ponosom naglašen mjesto na kojem su sarajevski pucnji nestrpljivo ubijani građani Sarajeva, ali i mjesto na kojem je zasijana najveća ratna propaganda koju je vodio Rista Đoga, budući da je Vučić, čini se, puno naučio, jer jedva svakih nekoliko godina kasnije mogao je postati Miloševićev ministar informiranja. Trebao je biti rođeni lažov. Vučić je bio takav kakav je i danas.