Vučić potvrdio da je BIA izvještavala Srbiju o Cetinju, pa spomenuo Izetbegovića: Nisam znao da se razumije u pravoslavlje

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je potvrdio da Srbija i njezine obavještajne službe pomno prate događaje na Cetinju, u vezi s ustoličenjem mitropolita Ioanikija, odnosno očuvanjem sigurnosti na vrhu Srpske pravoslavne crkve.

Gostujući u jutarnjoj emisiji rekao je da je ustoličenje otkazano sinoć zbog narušene sigurnosti u zemlji, ali i pripadnika Srpske pravoslavne crkve, ali su na organizaciji svečanosti inzistirali patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije. Njih su dvojica na ustoličenje došli helikopterom na zemljište iza manastira , a sve je sa sigurnosne strane pažljivo pripremljeno.

“BIA je cijelu noć obavještavala rukovodstvo Srbije o događanjima u Crnoj Gori” kazao je Vučić i dodao da joj to i jeste posao, kao i svim takvim službama koje moraju da prate dešavanja i situaciju u regionu.

Na spekulacije da je “sve u Crnoj Gori odradila srpska tajna policija”, Vučić je rekao da je to uradila Vlada Crne Gore i da je ustoličenje završeno.

Dodao je da Srbija nema i nikada nije imala nikakve težnje niti namjere da bilo koga pokorava, ali da ne može dopustiti odvajanje mitropolije od Srpske pravoslavne crkve.

Pomenuo je i Bakira Izetbegovića koji je komentarisao dešavanja u Crnoj Gori i osudio ponašanje SPC, na što je Vučić rekao “Kampanji se pridružio i Bakir Izetbegović za kojeg sam mislio da se razumije u šerijatsko pravo, ali nisam znao da se razumije u pravoslavlje”.